Britanski premier zavrnil ponovno približevanje EU

Svet 21. Nov 202220:37 0 komentarjev
rishi sunak, velika britanija, premier
PROFIMEDIA

Britanski premier Rishi Sunak je danes odločno zavrnil možnost ponovnega približevanja svoje države Evropski uniji. "Združeno kraljestvo pod mojim vodstvom ne bo šlo v noben odnos z EU, ki bi temeljil na uskladitvi z zakonodajo unije," je Sunak poudaril pred udeleženci konference o industriji.

Dodal je, da je glasoval za brexit, verjame vanj in ve, da življenje zunaj Evropske unije Združenemu kraljestvu že prinaša velike koristi in priložnosti. Izpostavil je večje omejevanje priseljevanja, ki je ključni element dogovora o brexitu, in tesnejše trgovinske vezi z Azijo.

#related-news_0

Sunak se je tako odzval na pisanje časnika Sunday Times, da se želi zaradi gospodarske krize znova približati uniji in razmišlja o tem, da bi Velika Britanija z EU imela podoben odnos kot Švica. Švica je z unijo povezana z dvostranskimi sporazumi, ki omogočajo dostop do enotnega trga in visoko stopnjo prostega gibanja.

Pisanje Sunday Timesa in nedavna izjava finančnega ministra Jeremyja Hunta, da želi odstraniti veliko večino trgovinskih ovir z EU, sta sprožila nelagodje med evroskeptičnimi člani vladajočih britanskih konservativcev.

Združeno kraljestvo je Evropsko unijo dokončno zapustilo januarja 2021, po več letih političnih sporov po referendumu o brexitu leta 2016. S tem je izstopilo iz evropskega enotnega trga in carinske unije, hkrati pa se je za Britance končalo prosto gibanje med državami članicami.

To je povzročilo precejšnje gospodarske težave. Trgovina z EU se je precej zmanjšala, saj so kljub celovitemu sporazumu na nekaterih področjih potrebne carine, birokracija pa se je na splošno močno povečala. Ker je dostop državljanov EU do trga dela v Združenem kraljestvu otežen, je pomanjkanje kvalificiranih delavcev še večje.

Sunak je poudaril, da ima Združeno kraljestvo po izstopu iz unije nadzor nad svojimi mejami, tudi pri trgovini ima zdaj odprtih več možnosti. Država želi po njegovih besedah svojo “svobodo po brexitu” izkoristiti za oblikovanje inovacijam prijaznejšega okolja, na primer na področjih bioloških znanosti, finančnih storitev in umetne inteligence.

Nedavna raziskava britanskega inštituta za javnomnenjske raziskave Yougov sicer kaže, da se je podpora brexitu skoraj dve leti po dokončnem izstopu Združenega kraljestva iz EU zmanjšala na rekordno nizko raven. Odločitev za izstop podpira le še 32 odstotkov vprašanih, več kot 56 odstotkov pa jih je brexit označilo za napako.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!