Bruselj se bo pri zniževanju inflacije zgledoval po ameriški zakonodaji

Svet 11. Jan 202315:44 1 komentar
EU zastave
Yves Herman/REUTERS

Zniževanja inflacije se bodo v Bruslju lotili z zakonodajo, podobno ameriški. Ta ameriškim podjetjem prinaša subvencije in davčne olajšave za zeleni prehod.

Bruselj pripravlja ukrepe, primerljive z ameriško zakonodajo za zniževanje inflacije, ki ameriškim podjetjem prinaša subvencije in davčne olajšave za zeleni prehod, je v torek v Madridu povedal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. Komisar je od začetka leta obiskal več članic EU, ki so pozvale k hitremu ukrepanju.

“Moramo se odzvati, ne smemo ostati neaktivni,” je na gospodarskem forumu v Madridu v torek dejal Breton. “Ni prepozno. Naši industriji moramo poslati močno sporočilo,” je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pojasnil je, da na komisiji pripravljajo nekaj podobnega ameriškemu načrtu, znanem pod kratico IRA. Ta vključuje velike davčne olajšave in subvencije v višini okoli 370 milijard dolarjev s ciljem spodbujanja domače proizvodnje električnih vozil, solarnih panelov in baterij.

Kaj bodo vključevali evropski ukrepi?

Evropski ukrepi bodo vključevali koordiniran pristop s horizontalno zakonodajo, ki jo je komisar poimenoval Clean Tech Act oziroma akt o čisti tehnologiji. Po navedbah virov pri EU gre bolj še za ideje in še ni konkretnejših predlogov na papirju, je poročal bruseljski spletni portal Politico.

Drugi pomemben vidik ukrepanja pa je financiranje, predvsem prek državnih pomoči. “Treba je zagotoviti, da bodo imele vse članice EU enakovreden dostop do sredstev” za spodbujanje ključne industrije, je Breton povedal po obisku v španski prestolnici.

Tam se je med drugim srečal s španskim premierjem Pedrom Sanchezom, že pred tem je bil na obisku v Varšavi pri poljskem premierju Mateuszu Morawieckem, v Bruslju pa se je sestal z belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem. O tej temi je komisar iz Francije govoril tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in premierko Elisabeth Borne, ki imata podobno stališče kot on.

“V mojih zadnjih pogovorih (…) smo se strinjali, da je potreben hiter in usklajen odgovor,” je za Politico povedal Breton. Vsi voditelji so se strinjali, da je bil odziv prepočasen, je dejal.

Napovedal je, da bo o tem govoril s kolegi v komisiji, kar naj bi po poročanju Politica storili danes.

Nekaj več podrobnosti naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila že prihodnji teden v svojem nagovoru na Svetovnem gospodarskem forumu. Predstavitev konkretnih predlogov na področju državnih pomoči pa je predvidena do konca meseca.

Ena glavnih tem februarskega zasedanja bo globalna konkurenčnost EU

Globalna konkurenčnost EU, pri čemer bo v ospredju odziv na ameriško zakonodajo, bo sicer ena od glavnih tem izrednega zasedanja voditeljev držav članic EU 9. in 10. februarja v Bruslju.

O tem so govorili že na decembrskem zasedanju, ko je slovenski premier Robert Golob poudaril, da je treba v ospredje razumevanja ameriške zakonodaje postaviti boj proti podnebnim spremembam, zato se ji je treba pridružiti, ne pa boriti proti njej.

Na ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo so decembra za STA pojasnili, da “Slovenija kot majhno, odprto gospodarstvo podpira močna pravila Svetovne trgovinske organizacije. Orodja za izvedbo ameriškega zakona pa diskriminirajo proizvajalce in izdelke iz EU”.

Slovenija je zato Evropsko komisijo pozvala k ukrepanju. “Če bo IRA ostal nespremenjen, je lahko edini odgovor nanj ambiciozen evropski pristop za krepitev konkurenčnosti gospodarstva. Vendar pa tako Slovenija kot EU ostajata zavezani nadaljevanju odnosov z ZDA v konstruktivnem dialogu,” so poudarili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje