Bližajo se nove počitnice: starši, pozor, 13. februar ni prost dan

Slovenija 11. Jan 202311:39
Šola, učenci, učiteljica
PROFIMEDIA

Šolski koledar je sprva predvideval, da bo imel del šolarjev v ponedeljek, 13. februarja, prost dan. A bodo imeli učenci tega šele konec aprila.

Šolarji po Sloveniji se bodo zimskih počitnic letošnje šolsko leto lahko veselili že prej kot po navadi, in sicer že konec meseca oziroma v začetku februarja. Te se bodo za eno polovico države začele 30. januarja, za drugo polovico pa 6. februarja.

Preberite še: Bodoči minister za šolstvo: Ocene v osnovnih šolah so problematične

Za učence gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije se bodo počitnice začele 6. februarja. V tistem tednu – 8. februarja – pa v Sloveniji obeležujemo tudi državni praznik – Prešernov dan. To pa pomeni, da bodo imeli učenci tisti teden le štiri dni počitnic (ponedeljek, torek, četrtek in petek).

Šolski koledar je sprva predvideval, da bi bili ti učenci v zameno za državni praznik, ki je v Sloveniji dela prost dan, doma v ponedeljek, 13. februarja. Kasneje pa so se na ministrstvu odločili, da bo 13. februarja pouk potekal kot običajno, dodaten prost dan pa bodo učenci zgoraj omenjenih regij dobili v sredo, 26. aprila, dan pred državnim praznikom dnevom upora proti okupatorju (27. april), ko se prav tako začnejo prvomajske počitnice. Učenci teh regij bodo takrat torej doma en dan dlje, skupaj kar sedem dni.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za N1 pojasnili, da je vzrok za to prestavitev s 13. februarja na 26. april uskladitev s koledarjem za srednje šolstvo. “Po prvotni objavi navodil o šolskem koledarju so nas s Sektorja za srednje šolstvo obvestili, da je za področje srednjih šol 13. 2. 2023 nesprejemljiv, vzrok pa so termini za opravljanje mature. Zaradi poenotenja prostih dni smo podrobnejša navodila o šolskem koledarju za osnovne šole naknadno uskladili s srednješolskim šolskim koledarjem,” so zapisali.

Zimske počitnice imajo slovenski šolarji običajno pozneje – šele konec februarja. Tokrat pa so počitnice prestavili zaradi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo potekalo v Planici in zaradi katerega bodo konec februarja 2023 zasedene turistične kapacitete na Gorenjskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.