Bruselj spet verjame v vladavino prava na Poljskem

Svet 06. Maj 202413:30 0 komentarjev
Poljska in EU
Foto: PROFIMEDIA

Evropska komisija namerava zaključiti postopek, ki ga je leta 2017 zaradi skrbi na področju vladavine prava sprožila proti Poljski, so sporočili v Bruslju. Ocenila je namreč, da ni več očitnega tveganja za resno kršenje vladavine prava na Poljskem.

Poljska je sprožila vrsto zakonodajnih in nezakonodajnih ukrepov, da bi naslovila skrbi na področju neodvisnosti sodstva, priznala je primarnost prava EU in se zavezala implementaciji vseh sodb Sodišča EU in Evropskega sodišča za človekove pravice, so zapisali na Evropski komisiji.

Komisija je pri oceni tveganja za kršenje vladavine prava upoštevala februarja predstavljeni poljski akcijski načrt za obnovitev vladavine prava v državi in prve konkretne korake za izpolnitev tega načrta.

“Komisija na podlagi tega sklepa, da ni več očitnega tveganja za resno kršenje vladavine prava,” so sporočili. Bruselj je Svet EU in Evropski parlament obvestil, da namerava umakniti svoj predlog iz decembra 2017, v katerem je predlagal sprožitev 7. člena pogodbe EU. Ta v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova bo oceno državam članicam predstavila na zasedanju ministrov za evropske zadeve čez dva tedna. Zatem namerava komisija uradno umakniti t. i. obrazloženi predlog v okviru 7. člena pogodbe EU, s čimer bo postopek uradno zaključen. Pri tem bo upoštevala opažanja držav članic.

Donald Tusk
Donald Tusk (Foto: PROFIMEDIA)

“Danes Poljska odpira novo poglavje. Menimo, da je mogoče po več kot šestih letih zaključiti postopek po 7. členu. Čestitam premierju Donaldu Tusku in njegovi vladi za ta pomembni preboj. To je rezultat njihovega trdega dela in odločnih reformnih prizadevanj. Obnova vladavine prava na Poljskem je odlična za Poljake in za našo unijo kot celoto,” je ob tem povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!