Bruseljsko sodišče ni uslišalo Eve Kaili: evropska poslanka ostaja v priporu

Svet 22. Dec 202207:12 > 19:56
Eva Kaili
PROFIMEDIA

Grška evropska poslanka in nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili, ki je v priporu zaradi suma korupcije, je na zaslišanju zatrdila, da je nedolžna in zaprosila za izpustitev iz predkazenskega pripora, je sporočil eden njenih odvetnikov. Sodišče njeni prošnji ni ugodilo in ji je namesto izpustitve odredilo enomesečni pripor.

Sodišče v Bruslju je nocoj odločilo, da mora grška evropska poslanka in nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili v priporu v Belgiji ostati še mesec dni. Odvetniki Kaili se lahko na odločitev sodišča še pritožijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

44-letna Grkinja je vpletena v korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta, ki je eden največjih v zgodovini parlamenta. V okviru preiskave so preiskovalci izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, zasegli 1,5 milijona evrov ter pridržali več ljudi, med njimi Kaili.

Michalis Dimitrakopoulos
Michalis Dimitrakopoulos, odvetnik Eve Kaili. (Johanna Geron/REUTERS)

Ta je sicer danes po navedbah njenih odvetnikov na zaslišanju za zaprtimi vrati poudarila, da je nedolžna in da aktivno sodeluje s preiskavo ter zaprosila za izpustitev iz predkazenskega pripora pod elektronskim nadzorom. A sodišče je njeno prošnjo zavrnilo, je zvečer sporočilo bruseljsko tožilstvo.

Med pridržanimi sta bila tudi partner Eve Kaili Francesco Giorgi ter nekdanji evropski poslanec in ustanovitelj bruseljske nevladne organizacije Fight Impunity Antonio Panzeri. Njima je sodišče minuli teden že podaljšalo pripor. Giorgi, sicer tudi asistent evropskega poslanca iz Italije, je minuli teden priznal, da je bil član omenjene nevladne organizacije, ki naj bi jo Maroko in Katar uporabljala za vplivanje na odločitve Evropskega parlamenta. Priznal je tudi, da je bila njegova naloga upravljanje z denarjem teh držav.

Zatrdil je, da je bil denar, ki so ga našli v stanovanju v Bruslju, kjer živita s Kaili, njegov. Enako trdi za denar, ki so ga našli v kovčku njenega očeta v enem od bruseljskih hotelov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.