Zaradi suma korupcije v priporu poleg evroposlanke Kaili še tri osebe

Svet 11. Dec 202210:32 > 15:32 8 komentarjev
Eva Kaili
Profimedia

Tožilstvo v Bruslju je danes sporočilo, da bodo v okviru preiskave suma korupcije nadalje pridržane in obtožene štiri osebe, med katerimi je tudi grška evroposlanka in ena od podpredsednic Evropskega parlamenta Eva Kaili. Dodali so, da je bila v soboto izvedena tudi preiskava na domu še enega poslanca Evropskega parlamenta. Kaili so bila odvzeta vsa pooblastila in pristojnosti, o njeni dokončni razrešitvi s položaja pa lahko odloča le parlament.

Ena od podpredsednic Evropskega parlamenta Eva Kaili ostaja v belgijskem priporu skupaj s še tremi osebami. Policija bo proti njim podala obtožnice, ki jih bremenijo korupcije znotraj parlamenta v povezavi s Katarjem, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vir na belgijskem tožilstvu.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so v priporu še nekdanji italijanski evroposlanec Antonio Panzeri, partner Eve Kaili in svetovalec Evropskega parlamenta Francesco Giorgi ter član nevladne organizacije No peace without justice Niccolò Figa Talamanca. Policija pa je pogojno izpustila generalnega sekretarja Mednarodne konfederacije sindikatov Luco Visentinija ter očeta podpredsednice Kaili.

Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Belgijsko tožilstvo bo preiskovalo obtožbe o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu.

Belgijski organi pregona so v petek in soboto izvedli najmanj 16 preiskav in šest aretacij. Poleg tega je bila v soboto zvečer opravljena preiskava na domu še enega poslanca Evropskega parlamenta, so sporočili iz tožilstva. Že v petek zvečer so preiskali domovanje Eve Kaili v Bruslju.

Kaili odvzeli vsa pooblastila in pristojnosti

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola “se je odločila, da s takojšnjim učinkom ukine vse pristojnosti, dolžnosti in naloge, za katere je bila Kaili pooblaščena kot podpredsednica Evropskega parlamenta”, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik predsednice.

“Evropski parlament odločno nasprotuje korupciji. V tej fazi ne moremo komentirati preiskav, ki so v teku, bomo pa sodelovali z vsemi ustreznimi organi pregona in pravosodnimi organi,” je ob tem na Twitterju v soboto zapisala Metsola.

Iz politične skupine Napredno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D), katere članica je Kaili, so v petek sporočili, da so poslanko in eno od podpredsednic Evropskega parlamenta začasno izključili iz skupine. Pred tem so jo izključili tudi iz grške socialistične stranke Pasok.

“Zgroženi smo nad obtožbami o korupciji v evropskih institucijah. Skupina S&D ne dopušča korupcije. Smo prvi, ki podpiramo temeljito preiskavo in popolno razkritje,” so sporočili iz S&D in zagotovili, da bodo pri preiskavi v celoti sodelovali z vsemi preiskovalnimi organi.

“Glede na preiskavo bi bilo treba Evo Kaili razrešiti s položaja podpredsednice Evropskega parlamenta, da bi zaščitili ugled institucije in zaupanje državljanov,” je ob tem v soboto na Twitterju zapisala vodja skupine S&D Iratxe Garcia Perez in dodala, da bodo to “uvrstili na dnevni red naslednje konference predsednikov parlamenta”.

Na korupcijsko afero in preiskavo sta se danes odzvala tudi slovenska evroposlanca Milan Brglez in Matjaž Nemec iz vrst politične skupine S&D, ki ji pripada tudi Kaili. Zapisala sta, da sta ob novici šokirana, in čeprav je “v tej fazi prezgodaj za komentarje konkretnega dogodka”, sta poudarila, da je “korupcija zlo sodobnih družb, ki ruši temelje demokracije”.

Obsodila sta “vse koruptivne prakse”, pozvala h krepitvi mehanizmov za boj proti korupciji in dodala, da podpirata neodvisno preiskavo, pričakujeta pa popolno razkritje vseh podatkov in pogovor o tem dogodku znotraj skupine S&D že v okviru zasedanja parlamenta, ki se začne v ponedeljek v Strasbourgu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje