Velika Britanija bi lahko priznala palestinsko državo

Svet 30. Jan 202419:09 1 komentar
David Cameron
David Cameron (Foto: Suzanne Plunkett/REUTERS)

Britanski zunanji minister je namignil, da bi lahko Velika Britanija palestinsko državo uradno priznala že med samimi pogajanji o koncu spopadov v Gazi in miru na Bližnjem vzhodu. Medtem je vodstvo Hamasa danes potrdilo, da preučujejo predlog za novo prekinitev ognja v Gazi. V uradu izraelskega premierja pa so pogovore o morebitnem premirju označili za konstruktivne, čeprav obstajajo določena razhajanja.

Velika Britanija bi lahko formalno priznala palestinsko državo, s čimer bi Palestincem ponudili pomembno politično perspektivo in spodbudili nepovratnost mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu, je na ponedeljkovem sprejemu za arabske diplomate v parlamentu v Londonu ocenil zunanji minister David Cameron, poroča britanski BBC.

Cameron je po navedbah BBC menil, da bi Velika Britanija palestinsko državo lahko uradno priznala že med samimi pogajanji o koncu spopadov v Gazi in miru na Bližnjem vzhodu, ne pa šele kot del končnega mirovnega sporazuma.

Hkrati bi bilo sicer po njegovem prepričanju treba ustanoviti novo palestinsko oblast z dobrimi tehnokratskimi voditelji, ki bi lahko upravljali Gazo.

“Najpomembnejše od vsega je, da palestinskemu ljudstvu zagotovimo politično obzorje, da bodo videli, da bo prišlo do nepovratnega napredka v smeri rešitve z dvema državama in, kar je ključnega pomena, do ustanovitve palestinske države,” je dejal.

Hamas preučuje predlog o premirju

Vodja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismail Hanija je danes potrdil, da je gibanje prejelo predlog za novo prekinitev ognja v Gazi, ki so jim ga posredovali po srečanju predstavnikov ZDA, Izraela, Katarja in Egipta v Parizu konec tedna. Kot je dejal, Hamas predlog preučuje in pripravlja odgovor nanj, poročajo tuje tiskovne agencije.

V izjavi na omrežju Telegram je Hanija v imenu Hamasa potrdil, da je gibanje prejelo predlog iz Pariza in da ga preučujejo. Zapisali so še, da pripravljajo odgovor nanj in da so pripravljeni na pogovore, če bi ti vodili h končanju izraelske agresije.

Pogovori o prekinitvi ognja

Pogovori o novi prekinitvi ognja so minulo nedeljo potekali v Parizu. Na njih so sodelovali predstavniki ZDA, Izraela, Katarja in Egipta. Osnutek predloga, ki so ga pripravili ameriški pogajalci, predvideva, da bi palestinske oborožene skupine izpustile več kot 100 talcev, Izrael pa bi v zameno omogočil prekinitev spopadov za dva meseca.

V prvi fazi naj bi se spopadi prekinili za 30 dni, Hamas pa naj bi v tem času na prostost izpustil ženske, starejše in ranjene. V drugi fazi naj bi za še 30 dni premirja izpustil zajete moške in vojake. Ni jasno, koliko palestinskih zapornikov bi v zameno izpustil Izrael. Ta naj bi ob tem omogočil tudi, da v enklavo pride več humanitarne pomoči.

Iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so po srečanju v Parizu sporočili, da med stranmi še vedno obstajajo določena razhajanja, vendar pa so pogovore označili za konstruktivne. Bela hiša je pred tem ocenila, da je hiter razvoj dogodkov v smeri začasnega premirja malo verjeten.

Netanjahu je sicer danes sporočil, da ne bo pristal na osvoboditev več tisoč Palestincev, ki so zaprti v Izraelu. “Ne bomo umaknili svojih sil z območja Gaze in ne bomo izpustili tisočih teroristov. Nič od tega se ne bo zgodilo,” je dejal v nagovoru v naselju Eli na okupiranem Zahodnem bregu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje