Ne boste verjeli, kaj znajo papige

Magazin 17. Apr 202411:16 0 komentarjev
ptice študija
Foto: Rébecca Kleinberger

Sedemnajst ptic od dvajsetih je uspešno končalo preizkus iz študije, pri kateri so morale igrati igrice na tabličnih računalnikih. Znanstveniki ugotavljajo, kako pticam prilagoditi tehnologijo, saj ploščati zasloni niso najbolj primerni za dotikanje s kljunom.

Papige so pametne, za nekatere vrste so dognali, da imajo podobne sposobnosti reševanja problemov kot majhni otroci. Če lahko malčki do določne mere uporabljajo tehnologijo, zakaj je torej ne bi mogle papige? Temu so se raziskovalci posvetili v nedavni študiji, o kateri poroča CNN.

Raziskovalci so razvili igro za tablične računalnike, katere cilj je pokanje balonov. Zbrali so podatke 20 udomačenih papig in ugotovili, da zanimanje ptic za igro kaže, da bi jih ta lahko mentalno spodbujala. Toda ptičja anatomija se je pri interakciji z zasloni izkazala za oviro. Papige so navidezne balone pokale z jezikom in kljunom, njihove oči pa so bile pogosto zelo blizu zaslona. Tako so morale ptice obrniti glavo ali se umakniti, da bi našle naslednjo tarčo.

Ugotovitve so podlaga za to, da bi raziskovalci oblikovali pticam prijazne tablice, je povedala glavna avtorica študije Rébecca Kleinberger. “Veliko živali, ki živijo v ujetništvu, v živalskih vrtovih ali v domovih kot hišni ljubljenčki, je vsakodnevno v stiku s tehnologijo. Vidijo zaslone, ki jih uporabljamo ljudje, včasih jih uporabijo kot igrače,” je povedala Kleinberger, docentka humanistike in glasovne tehnologije na univerzi Northeastern v Bostonu. “Je bilo pa doslej opravljenih zelo malo raziskav o tem, kako tehnologija vpliva na izkušnje živali in kako bi lahko ustvarili živalim prilagojeno tehnologijo, ki bi obogatila njihova življenja,” je dodala.

Kleinberger je glavna raziskovalka laboratorija Interact Animal Lab, skupine raziskovalcev, ki preučujejo, kako lahko tehnologija obogati življenja psov, ork in ptic. Lani so objavili študijo, ki je pokazala, da papige uživajo v videoklicih z drugimi pernatimi prijatelji.

Ob prisotnosti skrbnika bi lahko vključitev tablic v urnik papige pomagala tem pametnim bitjem, da dobijo več stimulacije, pravi Irene Pepperberg, profesorica na oddelku za psihološke in možganske vede na univerzi v Bostonu, specializirana za sive papige. “Divje papige dneve preživljajo ob drobljenju oreškov in lubja ter v interakciji z drugimi pticami v jati. Imajo zelo razburljive dneve, polne veliko različnega dogajanja,” poudarja Pepperberg, ki ni sodelovala v omenjeni študiji. “Torej želimo pticam, ki so v ujetništvu, obogatiti preživljanje časa.”

Tablice, zasnovane z mislijo na papige

Sedemnajst ptic je končalo preizkus iz študije, ki je vključeval interakcijo z zaslonom na dotik za največ 30 minut na dan tri mesece. Dve ptici sta izpadli zaradi pomanjkanja zanimanja za tablico, ena ptica pa je kazala znake stresa in tesnobe. Papige so posneli njihovi skrbniki, doma, kjer je vse drugo potekalo po ustaljenem urniku. Kot je dejala Kleinberger, so bili tudi skrbniki pomembni udeleženci študije, saj so morali hvaliti in spodbujati svoje ljubljenčke, da bi ostali zainteresirani.

Nekatere papige so bile zelo natančne, ko so se dotikale tarč na zaslonu, medtem ko so se druge bolj zanimale za interakcijo s svojimi skrbniki. “Igre niso bile narejene zato, da bi jih ptice uporabljale v izolaciji oziroma same, ampak zato, da bi v družbenem kontekstu razmislili o njihovi obstoječi interakciji s skrbniki ter pomagali okrepiti vez med ljudmi in živalmi,” je poudarila Kleinberger.

kleinberger
Rebecca Kleinberger (Foto: Gabiriel Miller, CNN)

Eden od načinov za izboljšanje zasnove tabličnih računalnikov za ptice je uporaba kamere. Ta omogoči boljši nadzor nad tem, kje je ptica in ustrezno prilagodi postavitev igre ob upoštevanju bližine papige zaslonu. Tako lahko ptica bolje vidi cilje, je pojasnila Kleinberger. Druga izboljšava je rešila problem ptic, ki so zelo hitro večkrat tapkale eno tarčo, kar jih je očitno pustilo razočarane. Ena ptica je pokazala več zanimanja za igranje igre, potem ko so raziskovalci tablične računalnike prilagodili tako, da upoštevajo le en dotik na 300 milisekund.

Mobilne igre za polnejše življenje papig

“Če želijo lastniki papig dodati tovrstne igre v dnevno rutino svojih ljubljenk, je pomembno vedeti, da mora ta dejavnost potekati v sodelovanju med lastnikom in ptico,” je poudarila znanstvenica Pepperberg. “Če tablico le pustite v ptičji kletki, je to podobno, kot če bi za ves dan dali tablico majhnemu otroku.”

Nekaterim pticam bodo bolj všeč ene igre, drugim druge, je dodala. “Lastniki ljubljenčkov morajo opazovati svoje ptice in biti pozorni na morebitne simptome agresije in razdražljivosti pri uporabi tablic. Hkrati pa morajo pticam odrediti urnik za igranje in jim ne dovoliti, da se dolgo časa igrajo s tablico,” je opozorila.

“Neverjetno je, kako zelo je tehnologija spremenila naša življenja v zadnjih 100 letih, v dobrem in slabem,” je dejala glavna avtorica raziskave Kleinberger. “Veliko naših raziskav preučuje zagotavljanje etične, trajnostne in smiselne obogatitve vsakdanjika živali, s tehnologijo, zasnovano za njihovo dobro počutje. To ne sme nadomestiti ali zmanjšati interakcije, ki jo moramo ljubljenčkom zagotoviti ljudje,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!