Presenečenje za voznike, ki so že zamenjali gume

Slovenija 16. Apr 202414:18 0 komentarjev
sneg spomladi
Foto: PROMET.SI

Hitra ohladitev vremena je v nekatere dele Slovenije že prinesla obilne snežne padavine. To povzroča preglavice predvsem v prometu, saj je veliko voznikov že zamenjalo zimske pnevmatike za letne. Čeprav je zakonsko dovoljen datum za menjavo 15. marec, je ob zimskih razmerah še vedno obvezna zimska oprema.

Današnja nenadna in občutna sprememba vremena je v nekaterih delih Slovenije prinesla tudi spomladanske snežne zamete. Po poročanju prometnoinformacijskega centra sneži že v višjih predelih severovzhodne Slovenije, cesti čez prelaza Jezerski vrh, Vršič, Korensko sedlo in Ljubelj pa so prevozni le za vozila z verigami. Cesta čez prelaz Ljubelj je na avstrijski strani zaprta. Na več delih Slovenije je sneženje že doseglo nižine.

Drastične spremembe vremena so se tako danes še najmanj razveselili vozniki, ki so te dni že zamenjali pnevmatike. Zimskih pnevmatik pa na vozilih nimajo več nameščenih že mnogi vozniki, saj je zakonsko določen datum, ko lahko namestimo letne pnevmatike, 15. marec. Vendar to velja zgolj, če na cestah ni zimskih razmer. V nasprotnem primeru so zimske pnevmatike oziroma verige obvezen del opreme tudi po tem datumu.

“Voznike opozarjamo, da je v primeru snega na vozišču tudi po 15. marcu obvezna zimska oprema!” so ob spomladanskem sneženju opozorili na prometnoinformacijskem centru.

V Sloveniji se voznika, ki na vozilu nima ustrezne zimske opreme, po zakonu kaznuje z globo 40 evrov. Če pa je zaradi prekrška onemogočen promet, se voznika kaznuje z globo 500 evrov in petimi kazenskimi točkami. Kazen v višini 200 evrov lahko voznika doleti tudi, če zasneženega vozila pred začetkom vožnje ne očisti. Če pa voznik ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, je globa 300 evrov. V primeru pravnih oseb je globa za voznika 1.000 evrov, za odgovorno osebo pa 120 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!