Kako se znebiti polžev na vrtu

Navdih 17. Apr 202411:13 3 komentarji
polž s travno bilko
Foto: PROFIMEDIA

Če še niso, bodo polži kaj kmalu odkrili tudi vaš vrt in ga izbrali za svojo jedilnico. To jim lahko preprečite.

Tako kot vsako pomlad se bo tudi letošnjo na vrtovih verjetno začela vojna proti polžem.

Te počasne in na videz miroljubne živali so za mnoge vrtnarje zgolj “brezsrčni uničevalci” njihove s trudom vzgojene zelenjave in rož. Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko preprečite, da bi si prav vaš vrt izbrali za svojo jedilno mizo, o katerih smo že pisali. Kakšen dodaten pa verjetno ne bo odveč.

Izkoristite sonce

Ena od znanih taktik je posipanje polžev s soljo, kar naj bi jih izsušilo. Strokovnjak za vrtnarjenje David Domoney pa je za britansko televizijo ITV povedal, da je to zmotna predstava. V resnici je največji sovražnik polžev sončna svetloba. “Zato je moj prvi nasvet, da vrta ne zalivajte prepozno, tako da ga sonce ne more več posušiti. Zalivanje namreč okoli rastlin ustvari vlažno okolje, to pa polži ljubijo. Večerno zalivanje je zanje nekako tako kot vabilo na slastno večerjo v prijetnem okolju.”

Poskrbite tudi, da so rastline posajene dovolj narazen. To med njimi ustvarja območja, kamor seže sončna svetloba in za počasne polže je to tako, kot bi za nas bilo prečkanje manjše puščave.

Prav skrivanje polžev pred neposredno sončno svetlobo lahko tudi uspešno izkoristimo. Ob gredice položimo leseno desko, ki je malce dvignjena od tal, svetuje naš bralec. V sončni pripeki si bodo polži pod njo ali na strani, ki je obrnjena proti zemlji, poiskali zavetje. Potem desko samo obrnemo in izpod ali z nje poberemo počasne vsiljivce.

Izkoristite njihove sovražnike

Čeprav obstaja veliko sredstev proti polžem, je bolje, če za preprečevanje njihove invazije uporabite naravo.

“Vrt naredite privlačen za naravne sovražnike polžev – ptiče, žabe, insekte.” pravi Domoney v svojem videu na YouTubu. “Postavite vanj ptičje krmilnice, majhno mlako za žabe, gnezdišča za ose, kupček drv ali listja, kamor se bodo polži skrivali, naravni sovražniki pa jih bodo tam iskali.”

Izkoristite dišeče rastline

Polže odvračajo tudi rastline z močnim vonjem. Na vrt nasadite rožmarin, sivko ali meto. Te rastline nam dišijo, polžem pa ne in se jih izogibajo. Te rastline lahko mirno nasadite tudi med druge vrtnine. Previdni bodite le pri meti. “Omejiti morate njene korenine, sicer boste pleli do nezavesti,” pravi Domoney. Na vrt posadite meto v lončkih.

Eden največjih strupov za polže je alicin, snov, ki jo najdemo recimo v drobnjaku. Posadite lončke z drobnjakom med druge vrtne rastline ali na več mestih na vrtu.

Povabite jih na poslednjo večerjo

Če ste preizkusili vse zgoraj navedene metode in se zdi, da jih nič ne odvrača, David predlaga, da izdelate past. “Manjše posodice zakopljite tako, da rob posode gleda vsaj centimeter ali malo več iznad tal, potem pa vanje natočite pivo,” svetuje David. “To je za polže skoraj kot zvonec, ki oznanja večerjo. Ko pridejo, jih lahko humano odstranite.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje