Če ne bo izdal imen žvižgačev, britanskemu ministru grozi zapor

Svet 27. Mar 202420:18 0 komentarjev
Johnny Mercer
Johnny Mercer (Foto: PROFIMEDIA)

Britanskemu ministru za veterane Johnnyju Mercerju grozi zaporna kazen, če v okviru preiskave o domnevnih zločinih posebnih enot britanske vojske v Afganistanu med letoma 2010 in 2013 ne bo razkril imen častnikov, ki so mu povedali, da so britanski vojaki storili vojne zločine. Svoje vire mora razkriti do 5. aprila, poročajo britanski mediji.

Johnny Mercer je minuli mesec govoril pred neodvisno preiskovalno skupino, ki v javni preiskavi preverja, ali so pripadniki posebnih britanskih enot med letoma 2010 in 2013 v vojni razdejani državi v nočnih napadih ubili civiliste in neoborožene ljudi, ki niso predstavljali grožnje.

Takrat je povedal, da mu je “več častnikov” povedalo, da so člani posebnih britanskih zračnih enot SAS v Afganistanu v omenjenem obdobju sodelovali pri več deset nezakonitih ubojih afganistanskih civilistov in da so umore prikrivali. Te navedbe je označil za verjetne, ni pa hotel razkriti imen častnikov.

Predsednik preiskave je zato v torek izdal odredbo, da mora do 5. aprila razkriti njihova imena. Če tega ne bo storil brez utemeljenega razloga, bo zagrešil kaznivo dejanje, ki se kaznuje z zaporno ali denarno kaznijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Johnny Mercer
Johnny Mercer (Foto: PROFIMEDIA)

Mercer po poročanju britanskega časnika Guardian še ni povedal, ali bo odredbo izpolnil. Nekdanji načelnik generalštaba britanske vojske lord Francis Richard Dannatt pa je v torek povedal, da si minister prizadeva pridobiti soglasje žvižgačev za posredovanje njihovih imen.

V odredbi so zagotovili, da bodo imena ostala zaupna in da jih brez dovoljenja Mercerja ne bodo posredovali nikomur izven preiskovalne skupine. Pričakovati pa je, da bo Mercer kljub temu izkoristil možnost, da se do 3. aprila pritoži, ker odredbe ne bo mogel izpolniti ali ker je nerazumna, navaja AFP.

Mercer je bil sicer tudi nekdanji častnik britanske vojske, ki je trikrat služil v Afganistanu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!