“Če vlada poseže v strokovne nazive, bodo ljudje zapuščali izobraževalni sistem”

Svet 26. Okt 202316:38
Branimir Štrukelj
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na sestanku sta se danes srečala glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Štrukelj je ministra pozval, naj prepreči vladni poseg v strokovno napredovanje. Po besedah ministra Felde pogajanja še potekajo, vlada pa je prepoznala zaostajanje plač v vzgoji in izobraževanju. Glavni tajnik Sviz je ob tem znova opozoril, da so pogajanja o novem plačnem sistemu že dva meseca v slepi ulici, od koder se ne premaknejo.

Glavni tajnik Sviz Branimir Štrukelj je po današnjem sestanku z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjem Feldo dejal, da sta z ministrom spregovorila o strokovnih nazivih in napredovanju, saj vlada v svojem predlogu niža razkorak v plači med nazivi. V Svizu so prepričani, da poseg v strokovne nazive pomeni izgubo motivacijskega elementa, ljudje pa ne bodo več vstopali v izobraževalni sistem, ampak bodo iz njega izstopali.

Pogovarjala sta se tudi o plačilu nadomeščanj. Štrukelj je dejal, da mora biti plačilo enako, “ne glede na to, ali je učitelj za uro, ki jo nadomešča, usposobljen ali ne”. Štrukelj je Feldo opozoril še, da nov zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti ne sme biti dodatna obremenitev za zaposlene, ampak bi jih moral varovati pred prekomernimi obremenitvami. Z ministrom pa so se dogovorili, da bodo o zakonu oblikovali sporočilo zaposlenim.

Meni, da so na sestanku naredili pomemben napredek, saj so se dogovorili za oživitev skupine, ki bi morala pripraviti spremembe zakona o vrtcih. V Svizu se namreč zavzemajo za zmanjšanje števila otrok v posameznih oddelkih.

Felda pa je po sestanku za STA dejal, da je vlada “prepoznala, da plače na področju vzgoje in izobraževanja zaostajajo za drugimi” in to je tisti prvi problem, ki ga morajo rešiti. Minister je prepričan, da gredo v pravo smer, vlada pa pripravlja nove predloge, ki se bodo verjetno približevali sindikalnim. Po njegovih besedah vlada trenutno pripravlja nov predlog, vsebine ne pozna, a je prepričan, da bodo v njem boljša izhodišča tudi za drugo stran.

Na današnjem sestanku sta se dogovorila tudi, da bodo pogajanja nadaljevali, je še povedal Felda.

Štrukelj: Pogajanja o novem plačnem sistemu že dva meseca v slepi ulici

Štrukelj je danes komentiral tudi besede predsednika vlade Roberta Goloba po sredinem protestnem shodu Sviza, ko je dejal, da se je sindikat zavzemal za višje plače, medtem ko je vlada tri ure iskala nove rešitve za pomoč prizadetim v avgustovski ujmi. Štrukelj odgovarja, da niso zahtevali višjih plač, ampak le odpravo plačnih nesorazmerij. Golob je komentiral tudi, da pogajanja normalno tečejo, s čimer se Štrukelj ne strinja. “To žal ne drži, pogajanja o novem plačnem sistemu so že dva meseca v slepi ulici, ne premaknejo se popolnoma nikamor,” je opozoril.

Sviz je v sredo organiziral protestni shod, na katerem so se zavzeli proti razvrednotenju njihovega dela in izrazili zahteve po odpravi plačnih nesorazmerij, usklajevanju plač z inflacijo ter utrjevanju strokovnih nazivov.