“V eni roki držimo oljčno vejico, druga pa se dviga in stiska v sindikalno pest”

Slovenija 25. Okt 202313:59 > 15:50 4 komentarji

Ob 14. uri so se pred poslopjem vlade zbrali predstavniki Sviza, ki ostro nasprotujejo vladnemu predlogu v pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Čeprav protest ni bil množičen – šlo je za profiliran shod, na katerem so se zbrali le sindikalni zaupniki ter po največ trije predstavniki iz posameznega zavoda, so v sindikatu prepričani, da bo shod poslal dovolj močno sporočilo vladi. "Če nas oblast ne sliši, nam ostane samo ulica," pa je poudaril glavni tajnik Sviza ter dodal, da brez vladnega razumevanja s 1. januarjem grozi splošna stavka v vzgoji in izobraževanju.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se je za protest odločil konec septembra, ko je na izredni seji razpravljal o poteku pogajanj o prenovi plačnega sistema ter odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah zaposlenih v javnem sektorju.  Kot je poudaril na ponedeljkovi novinarski konferenci, ima namreč občutek, da ga vlada ne jemlje resno.

“Danes smo tu, ker menim, da je skrajno nepravično, da smo v primerjavi z ostalimi javnimi sektorji nižje plačani, naše delo ni cenjeno, sedaj pa nam hočejo razvrednotiti še strokovne nazive,” je pojasnila Nataša Bodljaj, namestnica predsednice sveta osnovne šole Šmarje pri Kopru. Kot je dodala, upajo, da bo vlada prisluhnila današnjemu opozorilu. V nasprotnem primeru bodo zaostrili aktivnosti ter odmrznili stavko. “To pomeni, da bo učni proces prekinjen,” je poudarila in dodala, da ne gre toliko zaradi plače.

“Ne gre toliko za plače kot za spoštovanje našega poklica,” je dejala vzgojiteljica Tanja Kolar iz otroškega vrtca Šmarje pri Jelšah.

Inge Ivartnik, učiteljica iz OŠ Jurija Vege Moravče ter članica glavnega odbora Sviza, pa je poudarila, da so se zbrali, da bi nastopili zoper razvrednotenje učiteljskega poklica. “Smo proti vsem vladnim predlogom in ne skrbimo zgolj za učitelje, temveč tudi za skupino J. Sodelavcev imamo čedalje manj, nihče več ne želi čistiti, kuhati, zdaj pa primanjkuje še učiteljev,” je poudarila in dodala, da je sprememba nujna. “Če ne bo nas, tudi ljudi na ministrstvu za šolstvo ne bo,” je bila še ostra.

“To je nategovanje, otroke učimo vrednote, da moraš, če se nekaj zmeniš, obljubo tudi držati, in če nam je ministrstvo za šolstvo, če nam je vlada nekaj obljubila, mislim, da smo toliko vredni, da si to tudi zaslužimo,” je še dejala.

“Kakovost življenja prebivalstva je ogrožena”

Kot je pojasnil glavni tajnika Sviza Branimir Štrukelj, so današnji shod organizirali tako, da so vsi vrtci, šole, zavodi v kulturi in raziskovalni inštituti delovali nemoteno. “Ker ne želimo obremenjevati tistih, ki za naš položaj niso odgovorni. To bomo storili v skrajni sili,” je bil jasen. Kot je še poudaril, je edini cilj protestnega shoda ta, da vladi sporočijo, da je predlog, ki so ga predstavili na pogajanjih, za njihovo članstvo – in teh je več kot 36 tisoč – povsem nesprejemljiv. “To sporočilo upam, da bo prodrlo tja, kamor mora,” je bil še jasen.

“Prepričan sem, da nihče ni tukaj zaradi lastnega zadovoljstva, temveč zato, ker čutimo dolžnost, da ustavimo in preprečimo razvrednotenje dela v vzgoji in izobraževanju, znanosti in kulturi. Če ga ne bomo mi, ga ne bo nihče,” je bil še jasen glavni tajnik Sviza. Kot je še poudaril, gre za razvrednotenje vseh vrst dela – od najbolj enostavnega do bolj kompleksnega. “Delovali bomo skupaj, pokrivali si bomo hrbte in delovali solidarno drug z drugim,” je še dejal.

V igri, tako Štrukelj, niso le gole plače, temveč tudi ključno sporočilo, da z razvrednotenjem teh poklicev pod vprašaj postavljamo prihodnost, vedenje in znanje ter nujno refleksijo družbe. “S tem odnosom se ogroža prihodnjo kakovost življenja našega prebivalstva, ki ga brez ustreznega položaja teh treh dejavnosti ni in ne bo,” je še dejal. Ob tem pa je vladi sporočil jasno sporočilo, da v sindikatu “kategorično zanikajo, da lahko uči vsak, ki ima pet minut časa”.

“Smo na prelomni točki, ko v eni roki še držimo oljčno vejico, druga roka pa se dviga in stiska v sindikalno pest. Pripravljeni sta obe, katera bo močnejša in bo prevladala, je najbolj odvisno od vlade Republike Slovenije,” je še dejal. “Mi si res močno želimo, da bi to opozorilo zaleglo, kajti vemo, da ko se enkrat konflikt zgodi in se kepa začne valiti po hribu navzdol, jo je težko zaustaviti. Če ne bo nobenega razumevanja, imamo podpisan stavkovni sporazum, ki stopi v veljavo 1. januarja in takrat bo prišlo do zaostritve konflikta, kajti mi smo zavezani vsem 37.248 članom in članicam, ki so glasovali za splošno stavko v vzgoji in izobraževanju ter jo bomo s to zavezo tudi izvedli,” je bil še jasen Štrukelj.

“Če nas oblast ne sliši, nam ostane samo ulica,” je še dejal Štrukelj in izrazil strah, da se v primeru, da jim za pogajalsko mizo ne bo uspelo najti kompromisa, boji tudi morebitnih spontanih scenarijev. “Te pa so za državo vedno najdražji,”

Shodu je podporo izrazila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). “Prav je, da vlada sliši, da v času draginje in pomanjkanja kadrov ni prav varčevati na plečih javnih uslužbencev in uslužbenk,” so sporočili.

Kot so še zapisali, je prav, da se Sviz bori “za več in za bolje” za vse zaposlene v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi ter da vlada razume, da se ne strinjajo “z njenim odstopom od dogovorjene odprave plačnih nesorazmerij in s prenašanjem neupravičenih zaostankov pri plačah večine zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, znanosti in kulturi v nov plačni sistem”.

Čemu nasprotuje sindikat?

Z novim konkretnejšim predlogom, ki ga je vlada sindikatu predstavila po tritedenski prekinitvi pogajanj sredi septembra, se namreč plačna nesorazmerja, tako predstavniki Sviza, ne odpravljajo. Vladni predlog naj bi plačna nesorazmerja po njihovem mnenju zgolj prenesel v nov plačni sistem. Ponekod, denimo na delovnih mestih v vzgoji, izobraževanju in kulturi, pa naj bi se nesorazmerja celo povečala.

Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja predlog predvideva tudi izrazito razvrednotenje strokovnih nazivov v šolstvu in kulturi ter hkrati poslabšanje prejšnjih vladnih predlogov, ki so že bili na pogajalski mizi. Za sindikat je nesprejemljiv tudi vladni predlog o znižanju vrednosti drugih strokovnih delovnih mest v razmerju do učitelja začetnika, zavračajo pa tudi vladni predlog zamrznitve usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028, saj bi to po njihovem mnenju razvrednotilo predvidena izboljšanja na delovnih mestih v spodnji tretjini plačne lestvice, zlasti v plačni skupini J. Prav tako so proti zmanjšanju števila dni letnega dopusta.

V Svizu so ob napovedi shoda pozvali pristojna ministra, torej ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo in ministrico za kulturo Asto Vrečko, da se opredelita do predloga “razvrednotenja strokovnih nazivov na področju šolstva in kulture”. “Ne moremo si predstavljati, da bi ministra lahko s tem soglašala. Preprosto ne verjamemo, da je to mogoče,” je na začetku tedna poudaril Štukelj.

MJU: Pogajalska miza je edino pravo mesto za soočanje mnenj

Ministrica za kulturo se shoda ni udeležila, so pa z ministrstva po zaključenem shodu poslali njen odziv. “Levica se že ves čas zavzema za tiste, ki so v javnem sektorju najslabše plačani, in za zaščito delavskih pravic. Ravno zato smo pravkar sprejeli pomembne spremembe zakona o delovnih razmerjih. Prav tako je naša dolgoletna pobuda, ki smo jo v pogajanjih tudi sprejeli, ta, da je prvi plačni razred, ki je na dnu lestvice javnih uslužbencev, izenačen z minimalno plačo. Za delovanje javnih zavodov v kulturi je strokovni kader ključen. Ta mora biti ustrezno plačan. Pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij še potekajo, z vidika resornega ministrstva pa podpiramo zvišanje plačnih razredov strokovnih delovnih mest, tudi za tiste z nazivi,” so sporočili v imenu kulturne ministrice Vrečko.

Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: N1)
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: N1)
Protestni shod Sviz Protestni shod Sviz
Protestni shod Sviza. (Foto: N1)
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: N1)
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: N1)
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: N1)
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: N1)
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: N1)
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Protestni shod Sviza. Protestni shod Sviza.
Protestni shod Sviza. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na ministrstvu za javno upravo medtem poudarjajo, da je edino pravo mesto za soočanje mnenj, argumentov in nasprotnih predlogov obeh pogajalskih strani vedno in samo za pogajalsko mizo, kjer je mogoče najti in doreči rešitve.

Ob tem na ministrstvu še dodajajo, da je izražanje različnih stališč brez dvoma legitimno, vseeno pa je smisel tokratnega protesta težko razumeti, še posebej v luči dejstva, da je prav sindikalna stran na zadnji pogajalski seji 9. oktobra sporočila, da se pogajanj do nadaljnjega ne bodo udeleževali, niti dajali odzivov na vladne predloge, oziroma da ne bodo sami pošiljali drugih predlogov v zvezi z odprtimi vprašanji v pogajalskem procesu.

Vladni predlog je v pogajanjih sindikalni strani predstavila ministrica Sanja Ajanović Hovnik, ki pa je v začetku oktobra s tega mesta odstopila. Današnji shod so podprli tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS), Glosi – Sindikatu kulture in narave Slovenije, Svobodnem sindikatu Slovenije (SSS) in Visokošolskem sindikatu (VSS). Podporo protestnikom pa so izrazili tudi v pogajalski skupini dela reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, ter v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje