Čehi želijo zaostriti zakonodajo in nadzor nad orožjem

Svet 26. Jan 202415:50 1 komentar
Sveče in cvetje pred praško univerzo po decembrskem streljanju
Sveče in cvetje pred praško univerzo po decembrskem streljanju (Foto: PROFIMEDIA)

Na Češkem zaostrujejo zakonodajo o nakupu orožja. Poslanci so potrdili predlog nove zakonodaje, ki ga je vlada predlagala pred decembrskim napadom na praško univerzo. Po novih pravilih bo policija v primeru varnostnih tveganj lahko zasegla orožje, predvideni pa so tudi strožji zdravstveni pregledi za lastnike orožja in obvezno javljanje sumljivih nakupov s strani prodajalcev.

Češki parlament je danes potrdil predlog zakona, ki določa več ukrepov za vzpostavitev strožjega nadzora nad orožjem. Predlog morata sicer potrditi še senat in predsednik države.

Če bo zakon sprejet, bo policija v primeru varnostnih tveganj lahko zasegla orožje. Predlog predvideva tudi strožje zdravstvene preglede za imetnike orožja, prodajalci pa bodo morali poročati o sumljivih nakupih. Kljub temu bodo Čehi še vedno lahko kupovali in posedovali orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Češka vlada je predlog zakona pripravila še pred decembrskim strelskim napadom na univerzi v Pragi, kjer je 24-letni študent ubil 14 ljudi in jih 25 ranil, nato pa je ustrelil še sebe.

Napadalec, ki je pred strelskim pohodom na univerzi ustrelil še tri ljudi, vključno s svojim očetom in dvomesečnim dojenčkom, je imel po poročanju čeških medijev v lasti osem kosov orožja. Za nakup je vzel kredit, v zbirki pa je imel med drugim tudi polavtomatsko puško.

Češko ministrstvo za notranje zadeve medtem že načrtuje amandma, ki bi še dodatno poostril pravila glede posedovanja orožja, še poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje