Cene kitajskih izdelkov pri proizvajalcih najvišje v zadnjih 25 letih

Svet 14. Okt 202111:15 0 komentarjev
Kitajska industrija
PROFIMEDIA

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih na Kitajskem so se septembra zaradi naraščajočih cen premoga dvignile na najvišjo raven v zadnjih 25 letih, kažejo danes objavljeni podatki kitajskega statističnega urada. Indeks cen industrijskih proizvajalcev, ki meri cene izdelkov pri proizvajalcih, se je na letni ravni zvišal za 10,7 odstotka.

Gre za najvišjo zabeleženo raven, odkar je kitajski statistični urad oktobra 1996 začel z beleženjem teh podatkov. Že avgusta je bila inflacija cen industrijskih izdelkov pri proizvajalcih najvišja v zadnjih 13 letih, kar je bila posledica povišanja cen surovin. Podjetja so tako pod vse večjim pritiskom tudi zaradi omejene porabe energije v preteklem mesecu, ki je vplivala na proizvodnjo. “Septembra so se cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih zaradi vse višjih cen premoga in nekaterih energetsko intenzivnih industrijskih proizvodov še povečevala,” je izjavil analitik Dong Lijuan.

Po Dongovih besedah jih je med 40 industrijskimi sektorji kar 36 beležilo povišanje cen – tudi premogovništvo, kjer so se cene povišale za 74,9 odstotka. Medtem pa je indeks cen življenjskih potrebščin na Kitajskem glede na letno raven z avgustovskih 0,8 odstotka padel na 0,7 odstotka. Statistični urad je tudi ugotovil, da so se cene svinjine, ki so običajno vplivale na visok indeks cen življenjskih potrebščin, na letni ravni znižale za 46,9 odstotka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!