Češka in Poljska sklenili dogovor glede rudnika Turow

Turow
PROFIMEDIA

Češka in Poljska sta danes podpisali dogovor glede rudnika lignita Turow blizu meje z Nemčijo in Češko. S tem naj bi se končal spor med državama, v katerem se je Češka obrnila tudi na Sodišče EU, ki je Poljski naložilo kazen, ker rudnika ni zaprla.

Češki premier Petr Fiala in njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki sta v Pragi podpisala dogovor o rudniku lignita Turow, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP urad poljskega premierja zapisal na družbenem omrežju Twitter.

“Uspeli smo odmakniti težak kamen, ki nas je bremenil,” je pozneje na novinarski konferenci z Morawieckijem dejal Fiala. Poljski premier pa je izrazil upanje, da bo Češka “danes ali jutri” umaknila tožbo na Sodišču EU in da bo “problem prenehal obstajati”.

Kot je na skupni tiskovni konferenci še povedal Fiala, bo dogovor med državama v pomoč češkim skupnostim, ki trpijo posledice obratovanja rudnika. Namenili jim bodo kompenzacijo v višini 45 milijonov evrov, ki bo namenjena financiranju nadgradenj infrastrukture, navaja tiskovna agencija Reuters.

Spor tudi pred Sodiščem EU

Češka je spor pred Sodiščem EU sprožila, ker je bilo dovoljenje za pridobivanje premoga v tem rudniku podaljšano, preden so bile izvedene študije vplivov na okolje. Izrazila je bojazen, da se bo znižala raven podtalnice, poleg tega so se prebivalci na tem obmejnem območju pritoževali zaradi hrupa in prahu.

Fiala, Morawiecki
Jiri Skacel/REUTERS

Sodišče EU je najprej maja lani Poljski v še ne dokončni odločitvi naložilo, da mora prenehati pridobivati premog v rudniku Turow, nato pa ji je septembra naložilo plačilo 500.000 evrov kazni na dan, dokler ne bo spoštovala sodbe, da mora rudnik zapreti. Sodišče EU je po poročanju AFP danes odločilo, da je Poljska kršila zakonodajo EU, ko je dovoljenje za pridobivanje premoga v tem rudniku podaljšala za šest let, ne da bi bila izvedena presoja vplivov na okolje.

Poljska proizvodnje v rudniku ni ustavila, ker da je potrebna za zagotavljanje energetske varnosti države.

Površinski rudnik lignita Turow zagotavlja premog za termoelektrarno, ki pokrije okoli sedem odstotkov poljskih potreb po električni energiji. Poljska sicer s premogom pokrije okoli 80 odstotkov potreb po energiji, se je pa skladno s cilji EU zavezala, da bo rudnike zaprla do leta 2049, poroča AFP.

Poljska kazni, ki ji jo je naložilo Sodišče EU, ni plačala. Evropska komisija je januarja Poljski izdala opozorilo, naj poravna kazni, sicer se bodo za ta znesek zmanjšala plačila evropskih sredstev Poljski.