Češka policija ugotovila: za eksplozijo iz leta 2014 stoji Rusija

Svet 29. Apr 202420:56 8 komentarjev
Napad leta 2014 (Foto: PROFIMEDIA)

Češka policija je ugotovila, da za eksplozijama v skladiščih streliva na vzhodu Češke leta 2014 stoji Rusija. Ta je vpletenost že leta 2018 po javnih obtožbah vrha češke politike vpletenost zanikala.

Za eksplozijama v skladiščih streliva v kraju Vrbetice na vzhodu Češke, v katerih sta leta 2014 umrla dva človeka, stoji Rusija, je danes ob zaključku preiskave sporočila češka policija. Po njenih navedbah so eksploziji namreč dokazano zakrivili pripadniki ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

“Njihov motiv je bil preprečiti dobavo orožja in streliva na območja, kjer je ruska vojska izvajala svoje operacije,” je v izjavi sporočila češka policija. Dodala je, da je odgovornost GRU dokazana, poročata nemška tiskovna agencija dpa in francoska AFP.

Eksploziji v dveh skladiščih streliva na vzhodu češke sta odjeknili oktobra in decembra 2014, torej nekaj mesecev po tem, ko si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim, v Donbasu pa so izbruhnili spopadi. V eksplozijah sta umrli dve osebi, nastala pa je tudi ogromna materialna škoda.

Po navedbah čeških obveščevalcev so diverzantsko operacijo izvedli isti agenti, ki so leta 2018 v Angliji zastrupili nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko.

V Kremlju so že leta 2018, ko je vlada takratnega češkega premierja Andreja Babiša javno objavila obtožbe proti Rusiji, vpletenost zanikali. Sledil je recipročen izgon diplomatov, Moskva pa je Češko tudi uvrstila na seznam neprijaznih držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje