Češki minister med strelskim napadom gostil službeno božično zabavo

Svet 09. Jan 202411:13 0 komentarjev
Marian Jurečka
Foto: PROFIMEDIA

Češki minister za delo in socialne zadeve Marian Jurečka se je znašel pod plazom kritik, potem ko na dan strelskega napada na Karlovi univerzi v Pragi, v katerem je umrlo 14 ljudi, ni odpovedal božične zabave na svojem ministrstvu. Po navedbah praškega radia minister ne namerava odstopiti.

Minister Marian Jurečka iz vrst krščanskih demokratov (KDU-ČSL) je v odzivu na kritike dejal, da v času napada ni bil pozoren na svoj mobilni telefon in da je bil o dogodku v celoti obveščen šele okoli 18.30. Streli na univerzi so medtem odjeknili okoli 15. ure.

Dodal je, da je zabavo zapustil ob 21. uri, pozneje pa priznal, da se je po nujni seji vlade okoli 23. ure vrnil na praznovanje. Za svoje ravnanje se je opravičil in zatrdil, da je napačno ocenil razmere, navaja dpa.

Po poročanju radia Prague International 42-letni Jurečka na posebnem sestanku stranke, ki je predviden za danes, ne namerava ponuditi odstopa.

“To je bila napaka in Jurečka jo je priznal,” je dejal predsednik češke vlade Petr Fiala, ki v luči primera nasprotuje preoblikovanju vlade.

Nekdanji premier in opozicijski politik, milijarder Andrej Babiš iz populistične stranke ANO, pa je po navedbah češke tiskovne agencije ČTK ocenil, da nekaterih napak ni mogoče opravičiti. Ob tem je ministra obtožil, da je več tednov lagal ljudem.

Spomnimo, napadalec, češki študent Karlove univerze, je 21. decembra na filozofski fakulteti ubil 14 ljudi, 25 pa jih ranil. Po podatkih policije je streljal naključno po hodnikih in predavalnicah fakultete, ko so ga policisti obkolili, pa si je sodil sam. Zaradi napada univerza ostaja zaprta najmanj do konca januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!