Češki predsednik predlaga, da se Slovenija pridruži V4

Slovenija 12. Okt 202217:43 > 14. Okt 2022 18:58 15 komentarjev
Miloš Zeman
PROFIMEDIA

Češki predsednik Miloš Zeman je na vrhu predsednikov držav Višegrajske skupine V4 menil, da bi se skupini lahko pridružila tudi Slovenija. Predsedniki držav V4 so se sicer sestali prvič od začetka vojne v Ukrajini, ki je četverico držav nekoliko razdelila. Ministrstvo za zunanje zadeve nam je sporočilo, da Slovenija vabila za pridružitev k skupini V4 še ni prejela, se pa slovenski predstavniki udeležujejo srečanj, na katera so povabljeni v razširjenih formatih V4.

Predsedniki skupine višegrajskih držav V4 so se v torek prvič od začetka ruske invazije na Ukrajino zbrali v Bratislavi. Razpravljali so o energetski varnosti, inflaciji in širitvi skupine, pri čemer je češki predsednik Miloš Zeman predlagal, da se skupini pridruži tudi Slovenija, poroča Euractiv s sedežem v Bruslju.

Zeman, navaja omenjeni medij, Slovenijo namreč vidi kot del višegrajskega sodelovanja.

V Višegrajsko skupino sodijo Češka, Slovaška, Poljska in Madžarska. Prej precej enotno zavezo je nekoliko razdvojila vojna v Ukrajini oziroma pogled na sankcije zoper Rusijo in vojaško pomoč, do katerih ima Madžarska kar nekaj zadržkov. Že takoj na začetku invazije je madžarska vlada namreč sporočila, da ne bo dovolila dobav orožja Ukrajini preko ozemlja Madžarske, zadržana pa je bila tudi pri uvedbi določenih sankcij, predvsem pri prepovedi uvoza ruske nafte, ki zdaj zanjo ne velja.

Češki predsednik Zeman je ne glede na to pohvalil sodelovanje skupine, vključno s podporo beguncem iz Ukrajine. Tudi sicer je, tako Euractiv, izpostavil sodelovanje držav na področju migracij. “Višegrad je izkazal svojo vlogo pri preprečevanju poskusov prerazporejanja nezakonitih migrantov prek sistema kvot med posameznimi evropskimi državami,” je komentiral.

Da je bil dialog na vrhu predsednikov skupine V4 “iskren”, je na Twitterju ocenila madžarska predsednica Katalin Novák. Po njenih navedbah je beseda tekla o varnostnih grožnjah, vojni v Ukrajini in nezakonitih migracijah. “Madžarska je trdna članica skupine držav V4, Evropske unije in Nata,” je dodala in zapisala, da je cilj Madžarske, ki si z Ukrajino deli mejo, doseči mir in ustaviti nezakonite migracije.

Zasedanja skupine V4 sta se se poleg Zemana in Novák udeležila tudi poljski predsednik Andrzej Duda in predsednica države gostiteljice Zuzana Čaputová.

Je Slovenija prejela vabilo?

Ministrstvo za zunanje zadeve smo vprašali, ali je Slovenija že prejela vabilo za pridružitev skupini V4. Vabila, so nam sporočili, še niso prejeli, je pa češki predsednik Zeman po njihovih navedbah “večkrat javno izjavil, da bi skupina V4 v svoje vrste morala povabiti Slovenijo”.

“Slovenija z Višegrajsko skupino dolga leta sodeluje na različnih področjih in ravneh, poleg vladne ravni tudi na ravni predsednika republike in predsednika državnega zbora. Slovenija ima z državami V4 sorodne interese, ki izvirajo predvsem iz geografske umeščenosti, članstva v EU in razvejanega gospodarskega sodelovanja,” so še zapisali, pri čemer so našteli infrastrukturno in energetsko povezovanje, povečanje rasti in konkurenčnosti ter zmanjševanje razlik v razvoju med državami članicami EU.

“Sodelovanje je razvito predvsem na področju kohezijske politike, kmetijske politike, proračuna EU, izgradnje regionalne prometne infrastrukture, skupna pa nam je tudi podpora držav Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU. Pomembnost sodelovanja Slovenije s skupino držav V4 se je potrdila tudi v času epidemije covida-19,” so poudarili in dodali, da se slovenski predstavniki udeležujejo srečanj, na katera so povabljeni v razširjenih formatih V4, ki poleg Slovenije vključujejo tudi druge države.

Predsedniki vlad Višegrajske skupine (V4) – madžarski premier Viktor Orbán, predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, slovaški premier Eduard Heger in predsednik češke vlade Andrej Babiš – so se julija lani sestali na delovnem obisku v Ljubljani. Ob tej priložnosti so se, kot smo poročali, srečali s predsednikom vlade Janezom Janšo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje