Četverica obtoženih, med njimi Thaci, trdi, da OVK ni bila dobro organizirana

Svet 05. Apr 202320:55 0 komentarjev
Haag
Jakup Krasniqi in Kadri Veseli (Koen van Weel/via REUTERS)

V Haagu se nadaljuje sojenje četverici vplivnih nekdanjih kosovskih politikov, ki jim očitajo krivdo za zločine med in po konfliktu na Kosovu ob koncu devetdesetih let: nekdanjemu predsedniku Hashimu Thaciju, bivšima predsednikoma parlamenta Kadriju Veselemu in Jakupu Krasniqiju ter poslancu Rexhepu Selimiju. Danes je imela uvodno besedo obramba Krasniqija, ki je zanikala trditve tožilstva, da je bila Osvobodilna vojska Kosova dobro organizirana in da je imela poveljniško strukturo.

Na sojenju štirim vodilnim predstavnikom nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK) zaradi zločinov med in po konfliktu na Kosovu v letih 1998 in 1999 je na haaškem posebnem sodišču obramba zatrdila, da OVK ni bila organizirana.

Vsi obtoženi, nekdanji kosovski predsednik Hashim Thaci, bivša predsednika parlamenta Kadri Veseli in Jakup Krasniqi ter poslanec Rexhep Selimi, so že prvi dan sojenja na posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu v ponedeljek znova zanikali krivdo za očitane zločine.

Obramba: OVK ni imela poveljniške strukture

Danes je imela uvodno besedo obramba Krasniqija, ki je zanikala trditve tožilstva, da je bila OVK dobro organizirana in da je imela poveljniško strukturo. Zatrdila je, da je šlo za prostovoljce, ki so sami izbirali svoje vodje ter da so se borili proti sovražnikom in ne civilistom. Dodali so še, da je OVK podpiral Nato, kar naj bi zanikalo trditve tožilstva, da so obtoženi načrtovali združeno zločinsko dejanje, poroča Radio Slobodna Evropa.

Hasim Thaci
Hasim Thaci (Koen van Weel/via REUTERS)

Obramba prvoobtoženega Thacija ter Veselija in Selimija je uvodne besede podala že v torek. Tudi njihovi odvetniki so trdili, da OVK ni bila organizirana. Skušali so tudi izpodbijati obstoj dokazov, da so sodelovali v zločinskem dejanju s ciljem prevzema popolnega nadzora nad Kosovom. Trdili so tudi, da obtoženi niso imeli nadzora nad OVK ter da so zločine iz obtožnice storili posamezniki, da bi se maščevali zaradi srbskega nasilja. Thaci, Veseli in Selimi pa da zanje niso vedeli.

Thaci je tudi nagovoril sodišče. Izrazil je bolečino in žalost za vse žrtve vojne, ne glede na njihovo etnično ali versko pripadnost. Znova je ponovil, da ni kriv in da so bili v OVK navadni ljudje, ki so skušali braniti svoje družine in premoženje ter se borili za svobodo Kosova.

Tožilstvo je v ponedeljek v uvodni besedi zagotovilo, da bodo dokazali, da so obdolženci kot voditelji glavnega štaba OVK “sprejeli in izvajali politiko, skladno s katero so bile njihove tarče vsi, ki so jih imeli za nasprotnike”. Torej ne samo Srbi in Romi, temveč predvsem kosovski Albanci, pristaši Demokratske zveze Kosova. Poudarili so, da so obtoženi kot “voditelji združenega zločinskega dejanja” storili zločine, “da bi prevzeli oblast na Kosovu” in nad tistimi, ki so jih imeli za nasprotnike.

Podporniki Hasima Thacija
Podporniki Hasima Thacija (Piroschka van de Wouw/REUTERS)

Izpostavilo je še, da imajo dokaze, da so odgovorni za prisilne aretacije in zapiranje več kot 400 ljudi, mučenja ter umore najmanj 102 ljudi.

Odvetnik žrtev Simon Loz pa je dejal, da so njegovi klienti iz različnih slojev družbe, skupnosti in veroizpovedi, da pa je vsem skupno zlo, ki so jim ga prizadejali.

Četverica je po individualni odgovornosti v desetih točkah obtožena zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov, ki naj bi jih zagrešili med in po konfliktu na Kosovu med OVK in takratno vojsko Zvezne republike Jugoslavije od marca 1998 do septembra 1999 na več lokacijah na Kosovu in na severu Albanije. Obtoženi so pregona na podlagi politične in etnične pripadnosti, nezakonitega zapora, nezakonitih aretacij in priporov, okrutnega ravnanja, mučenj, drugih nečloveških ravnanj ter umorov. Med žrtvami je bilo po obtožnici več sto civilistov in oseb, ki niso sodelovale v sovražnostih, a so jih imeli za nasprotnike OVK.

Začetek dokaznega postopka, vključno z začetkom zaslišanj prič, bo 11. aprila. Tožilstvo na sojenju, ki bi po pričakovanjih lahko trajalo več let, napoveduje več kot 300 prič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!