Charles Michel: EU si ne želi sistematične konfrontacije s Kitajsko

Svet 21. Okt 202218:34 0 komentarjev
eu, bruselj, evropski svet, charles michel
Foto: Yves Herman/REUTERS

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je po koncu dvodnevnega vrha EU, na katerem so voditelji EU razpravljali tudi o odnosih med EU in Kitajsko, poudaril, da EU ne želi biti naivna glede Kitajske. Vendar pa se želi izogniti logiki sistematične konfrontacije s Pekingom, čeprav se zaveda grožnje, ki jo ta predstavlja.

EU si mora zlasti v gospodarskih odnosih s Kitajsko prizadevati za večjo vzajemnost in ravnovesje, je poudaril na novinarski konferenci po triurni razpravi voditeljev. “Menimo, da je treba s Kitajsko izmenjati mnenja o globalnih vprašanjih, na primer o podnebnih spremembah,” je pojasnil Charles Michel.

Charles Michel , Ursula von der Leyen, eu, bruselj
Yves Herman/REUTERS

Po njegovih besedah mora EU razviti lastno strategijo v odnosu do Kitajske ter postati strateško bolj neodvisna.

Razprava na vrhu je po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen pokazala, da se napetosti s Kitajsko očitno stopnjujejo. Opozorila je na tesne vezi med Kitajsko in Rusijo, ki sta tik pred ruskim napadom na Ukrajino sklenili sporazum o poglobljenem partnerstvu.

“Ti dogodki bodo vplivali na odnose med EU in Kitajsko,” je dejala von der Leyen.

Slovenski premier Robert Golob je sicer povedal, da je večina razpravljavcev jasno potegnila črto med Kitajsko in Rusijo, do katerih je treba imeti ločene strateške pristope. Mnenja so bila sicer zelo različna, namen razprave pa niti ni bilo zbližati stališč, je dodal.

Predsednica komisije je obenem poudarila, da si Kitajska še naprej prizadeva vzpostaviti prevlado v vzhodni Aziji in povečati svoj globalni vpliv, zato mora biti EU pozorna na svojo neodvisnost na področju ključnih tehnologij, kot so polprevodniki in kritični materiali. Bruselj je razvil orodja za boljši nadzor neposrednih tujih naložb v Evropi in ublažitev neravnovesij nelojalne konkurence, je poudarila von der Leyen.

Ursula von der leyen, eu, bruselj
Yves Herman/REUTERS

Tudi Golob je povedal, da so bile v razpravi izpostavljene tiste točke, kjer bo morala Evropska unija počasi začeti razmišljati o strateškem umeščanju. Po njegovih besedah gre za redke kovine in nekatere tehnologije.

Nemški kancler Olaf Scholz je medtem po vrhu napovedal, da bo v začetku novembra obiskal Kitajsko, kar bo prvi uradni obisk voditelja katere od članic EU po novembru 2019.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!