Charles Michel v Kazahstanu: Država je ključen partner za EU

Svet 27. Okt 202211:37 0 komentarjev
Kazahstan
PROFIMEDIA

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se danes mudi na obisku v Kazahstanu. Sestal se je s kazahstanskim predsednikom Kasimom-Žomartom Tokajevim in pohvalil zbliževanje med Evropsko unijo in Srednjo Azijo, ki bi lahko postala pomemben partner EU ob iskanju možnosti za zmanjšanje energetske odvisnosti od Rusije.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta potrdila visoko raven in dinamičen razvoj odnosov med Kazahstanom in EU v zadnjih 30 letih, ko so bili odnosi prvič vzpostavljeni. Dogovorila sta se, da bosta še naprej krepila večstransko sodelovanje med stranema, so sporočili iz Evropskega sveta.

“EU in Srednja Azija sta vedno bolj povezani,” je dejal Michel na konferenci v Astani po srečanju s kazahstanskim predsednikom. Tokajev je ob tem dodal, da je obisk “še en dokaz vzajemnega interesa Kazahstana in EU, da dvigneta odnose na novo raven”.

Oba sta poudarila trdno zavezanost Ustanovni listini ZN, mednarodnemu pravu ter načelom suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti. Voditelja sta izpostavila še pomen reševanja sporov z diplomatskimi sredstvi.

Michel je pozval tudi k razvoju prometne infrastrukture in dejal, da bi lahko bila z ogljikovodiki bogata Srednja Azija “pomemben partner” za EU, ki si prizadeva zmanjšati svojo energetsko odvisnost od Moskve, potem ko je Rusija februarja napadla Ukrajino.

“EU je vodilna gospodarska partnerica Kazahstana in tuja vlagateljica,” je dejal Michel in dodal, da še vedno ostaja “veliko neizkoriščenih možnosti”.

Do današnjega obiska predsednika Evropskega sveta v Astani je prišlo dva tedna po tem, ko je Kazahstan gostil več mednarodnih srečanj, na katerih sta med drugim sodelovali Rusija in Kitajska, ki si prav tako prizadevata okrepiti svoj vpliv v regiji.

Srednjeazijske države sicer ohranjajo nevtralno držo glede konflikta v Ukrajini, a so tradicionalno zaveznice Moskve. Vse večje zanimanje za regijo pa kaže tudi Peking, saj z viri bogati Kazahstan leži ob trasi obsežnega kitajskega projekta nove svilne poti.

Michel naj bi se danes sestal še s predsedniki petih srednjeazijskih držav – Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Turkmenistana in Uzbekistana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!