Cilj Kim Džong Una je iz S. Koreje narediti najmočnejšo jedrsko silo na svetu

Svet 27. Nov 202210:36 0 komentarjev
Kim Jong Un
PROFIMEDIA

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je dejal, da je končni cilj Severne Koreje postati najmočnejša jedrska sila na svetu.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v soboto dejal, da je končni cilj Severne Koreje postati najmočnejša jedrska sila na svetu, poročajo tamkajšnji mediji in tuje tiskovne agencije.

Kim je ob tem v soboto nagradil več deset uradnikov, znanstvenikov in vojaških uslužbencev, ki so sodelovali pri nedavnem preizkusu nove vrste medcelinske balistične rakete (ICBM) hwasong-17, ki jo je voditelj Severne Koreje označil za “najmočnejše strateško orožje na svetu”.

Izgradnja jedrskih kapacitet največji in najpomembnejši revolucionarni cilj

Kim Jong Un je dejal tudi, da je izgradnja jedrskih kapacitet za zaščito Severne Koreje in njenega ljudstva “največji in najpomembnejši revolucionarni cilj, njegov končni cilj pa je imeti najmočnejšo strateško jedrsko silo na svetu”.

Ob tem je bila z njim znova tudi njegova hčerka Kim Ču Ae, s katero se je severnokorejski voditelj v javnosti prvič pojavil minuli petek. Okoli 12 do 13 let stara deklica je spremljala očeta, ki je prisostvoval izstrelitvi medcelinske balistične rakete, ki je sicer izzvala številne kritike po vsem svetu.

Preizkus v nasprotju z resolucijami ZN

Resolucije ZN Severni Koreji prepovedujejo preizkušanje tovrstnih raket, ki lahko prepotujejo več kot 5.500 kilometrov, in drugih balističnih raket, ki so prav tako lahko opremljene z jedrskimi konicami.

Razmere na Korejskem polotoku so trenutno zelo napete. Severna Koreja je v zadnjih nekaj tednih izvedla večje število raketnih poskusov, nekateri pa se bojijo, da bo Pjongjang v bližnji prihodnosti po več letih izvedel tudi prvi jedrski poskus.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!