Ciper je dobil novega predsednika

Svet 12. Feb 202320:26 0 komentarjev
Nikos Christodoulides
Nikos Christodoulides (Foto: Yiannis Kourtoglou/REUTERS)

V drugem krogu predsedniških volitev na Cipru je zmagal nekdanji minister za zunanje zadeve Nikos Hristodulides. Kandidiral je kot neodvisni kandidat, med drugim pa se zavzema za brezkompromisno držo proti Turčiji.

V današnjem drugem krogu predsedniških volitev na Cipru je slavil nekdanji zunanji minister Nikos Hristodulides, ki je z 51,92 odstotka glasov premagal diplomata Andreasa Mavrojianisa, je sporočila ciprska državna volilna komisija. Mavrojianis je poraz priznal in svojemu protikandidatu že čestital, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V prvem krogu volitev pred tednom dni je Hristodulides prejel 32 odstotkov, Mavrojianis pa 29,6 odstotka glasov. Za naslednika konservativnega predsednika Nikosa Anastasiadesa, ki po dveh petletnih mandatih ni mogel več kandidirati, se je sicer potegovalo 14 kandidatov.

Hristodulides je pred volitvami izstopil iz vladajoče konservativne stranke DISY in se volitve podal kot neodvisen kandidat, prav tako pa je kot neodvisen kandidat nastopil Mavrojianis, ki ga je podprla opozicijska komunistična stranka AKEL, piše francoska tiskovna agencija AFP.

49-letni Hristodulides je bil v vladi predsednika Anastasiadesa zunanji minister od leta 2018 do lani, ko se je odločil za predsedniško kandidaturo. Pred tem je bil štiri leta tiskovni predstavnik vlade. Tako kot njegov protikandidat je napovedal strožje ukrepanje zoper nezakonite migracije in okrepitev nadzora na mejah. Prav tako se novoizvoljeni predsednik zavzema za brezkompromisno držo proti Turčiji, ki podpira samooklicano Turško republiko Severni Ciper, in zahteva, da EU Turčijo izolira.

Nikos Christodoulides
Louiza Vradi/REUTERS

Neposredno izvoljeni predsednik države imenuje in vodi vlado na Cipru, zato so te volitve pomembne za državo. Novi voditelj se bo po napovedih moral spopasti z draginjo, korupcijo, nezakonitimi migracijami in zamrznjenim mirovnim procesom na razdeljenem sredozemskem otoku.

Volitve so sicer potekale samo na južnem delu Cipra. Ciper je namreč od leta 1974 razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški del. Republika Ciper na jugu je mednarodno priznana in od leta 2004 članica EU, medtem ko samooklicano Turško republiko Severni Ciper priznava samo Turčija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!