Ciper opozarja: Ne moremo več sprejeti novih migrantov

Svet 21. Maj 202120:04 0 komentarjev
Ciper
Yiannis Kourtoglou/Reuters

Ciper je sporočil, da se je zaradi vala sirskih migrantov na svoje centre za sprejem migrantov znašel v izrednih razmerah. Ob tem je pozval Evropsko unijo na pomoč.

Ciprski notranji minister Nikos Nuris je pojasnil, da se je Ciper ta teden soočil z “dnevnim valom prihoda migrantov” po morju iz sirskega pristaniškega mesta Tartus. Dodal je, da je bil zaradi tega in prenatrpanosti v sprejemnih centrih prisiljen pisno obvestiti Evropsko komisijo.

“Ciper ne more več sprejeti novih migrantov”

Pojasnil je, da je Evropsko komisijo obvestil, da Ciper “glede migracij prehaja v izredno stanje in ne more več sprejeti novih migrantov”.

Ciper je po navedbah notranjega ministra od januarja zavrnil skoraj 4000 prošenj za azil. Nuris je EU pozval, naj pomaga pri vračanju tistih, ki so jim azil zavrnili, posebej v primerih, ko Nikozija nima dvostranskih sporazumov s tretjimi državami, na primer s Turčijo, ki ne priznava republike Ciper.

Ciprske oblasti so v sredo prestregle plovilo ob vzhodni obali otoka, v katerem je bilo 97 migrantov iz Sirije. Danes so prestregli še 14 ljudi iz Sirije, vključno s tremi otroki, ki so v Ciper prišli s severa razdeljenega otoka, ki ga nadzirajo Turki.

Po navedbah ciprske vlade je v zadnjih štirih letih število prosilcev za azil na Cipru doseglo štiri odstotke prebivalstva, medtem ko naj bi ta delež v drugih državah EU znašal odstotek.

Najvišje število prosilcev za azil na prebivalca v EU

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat ima Ciper kot najbolj jugovzhodna država EU med 27 članicami povezave najvišje število prosilcev za azil na prebivalca.

Ciper, ki je od obale v državljanski vojni razdejane Sirije oddaljen 160 kilometrov, doslej ni bil priča množičnemu prilivu migrantov, kot je to bilo v primeru Turčije in Grčije. Po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je na Cipru od leta 2011 zatočišče poiskalo več kot 12.000 Sircev, mednarodno zaščito pa so priznali 8500 osebam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!