Mandat Stoltenberga na čelu Nata podaljšan za eno leto

Svet 29. Jun 202322:02 2 komentarja
PROFIMEDIA

Države članice zveze Nato so se dogovorile o podaljšanju mandata trenutnemu generalnemu sekretarju zveze Jensu Stoltenbergu.

Države članice zveze Nato so se po navedbah diplomatov dogovorile o podaljšanju mandata trenutnemu generalnemu sekretarju Jensu Stoltenbergu za še eno leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki dodaja, da je uradno naznanilo pričakovati naslednji teden.

Nekdanji norveški premier Stoltenberg, ki je na čelu Nata od leta 2014, je zaradi ruske agresije nad Ukrajino že podaljšal mandat za eno leto, do oktobra.

Več diplomatov pri Natu je sedaj potrdilo, da je 31 držav članic doseglo soglasje, da 64-letniku podaljšajo mandat še za eno leto.

Težavna prizadevanja za naslednika

Pred tem so dlje časa potekala težavna prizadevanja, da bi do vrha zavezništva, ki bo čez dva tedna v Litvi, našli primernega naslednika. Nekateri potencialni kandidati, vključno z dansko premierko Mette Frederiksen in britanskim obrambnim ministrom Benom Wallacom, naj ne bi imeli zadostne podpore za zasedbo položaja.

Ameriška veleposlanica pri Natu Julianne Smith dogovora ni potrdila, je pa novinarjem povedala, da je oznanilo glede položaja generalnega sekretarja najverjetneje pričakovati “v prihodnjih dneh”.

“Morebitno podaljšanje mandata Jensa Stoltenberga je možnost, ki jo zaveznice preučujejo,” je dejala po poročanju AFP.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje