Ob robu COP27 velik protest okoljskih aktivistov in borcev za človekove pravice

Svet 12. Nov 202216:37 0 komentarjev
COP27
PROFIMEDIA

Na prizorišču podnebne konference COP27 v egiptovskem Šarm el Šejku so danes odmevali vzkliki, kot sta "osvobodite vse" in "ni podnebne pravičnosti brez človekovih pravic". Potekal je namreč največji protest od začetka podnebnega vrha, na katerem so okoljski aktivisti združili moči z borci za človekove pravice na čelu s sestro zaprtega disidenta.

Sana Seif, sestra Ale Abdela Fataha, ki je po slabem letu za zapahi in sedmih mesecih gladovne stavke minulo nedeljo začel zavračati še vodo, je hodila na čelu kolone, v kateri je bilo več sto protestnikov. Nosili so transparent z napisom “Niso te še premagali”, kar je naslov knjige Abdela Fataha in je postal tudi slogan protestov na COP27.

Za zavračanje vode se je znani egiptovski disident odločil, da bi nase opozoril svetovne voditelje, ki so se takrat začeli zbirati v Egiptu. Njegova sestra medtem na podnebnem vrhu lobira za bratovo izpustitev in je v ta namen pripravila dve tiskovni konferenci, ki pa so ju zasenčili incidenti. Obakrat so namreč nanju prišli prorežimski udeleženci COP27 in vzklikali, da je Abdel Fatah zločinec in ne politični zapornik.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, lahko protesti na COP27 načeloma potekajo le z dovoljenjem organizatorjev in zgolj na točno določenem območju. A aktivisti so sporočili, da so pridobili posebno dovoljenje Združenih narodov, da danes protestirajo tudi zunaj te cone.

Abdel Fatah je bil eden najvidnejših obrazov arabske pomladi leta 2011. Konec lanskega leta je bil zaradi širjenja lažnih novic obsojen na pet let zapora, od aprila pa zaužije le že po sto kalorij dnevno.

Njegova družina mednarodno skupnost že mesece poziva, naj ukrepa, še posebej Veliko Britanijo, kjer je Abdel Fatah letos pridobil državljanstvo, ker je bila tam rojena njegova mati. Nekaj svetovnih voditeljev naj bi to temo tudi odprlo na svojih dvostranskih srečanjih z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem ob robu podnebnega vrha. Družina je poleg tega v petek al Sisija uradno zaprosila, da pomilosti Abdela Fataha, še poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!