Črna gora je na lovu za novim turističnim rekordom

Gospodarstvo 22. Avg 202313:46 1 komentar
Kotor, Kotorski zaliv, Boka Kotorska, Črna gora; Jadran, Jadransko morje
PROFIMEDIA

V Črni gori letos pričakujejo rekordnih 1,3 milijarde evrov prihodkov od turizma, je ocenil Goran Đurović, črnogorski minister za gospodarski razvoj in turizem. Letos so hoteli v prvih sedmih mesecih zabeležili tretjino višje prihodke kot v istem obdobju lani, medtem ko so apartmaji zabeležili desetodstoten padec. Črnogorski predsednik Jakov Milatović je medtem opozoril, da je treba rast ocenjevati v kontekstu inflacije ter števila Rusov in Ukrajincev, ki v državi bivajo začasno.

Prihodki od turizma v Črni gori bodo letos predvidoma dosegli rekordnih 1,3 milijarde evrov, je ocenil črnogorski minister za gospodarski razvoj in turizem Goran Đurović. Hoteli so sicer v prvih sedmih mesecih leta zabeležili za tretjino višje prihodke kot v enakem obdobju lani, apartmaji pa za deset odstotkov nižje.

Prihodki od turizma so v prvi polovici leta, torej še pred glavo sezono, dosegli 453 milijonov evrov, kar je za 90 odstotkov več kot lani oziroma za 78 odstotkov več kot rekordnega leta 2019, je Đurović dejal v nedeljo za črnogorski portal Vijesti.

Z dosedanjim potekom turistične sezone so zadovoljni tudi gostinci in hotelirji.

Aleksandar Jovanović iz Združenja gostincev je za Vijesti dejal, da so imeli zelo dobro predsezono. V glavnem delu sezone, v juliju in avgustu, so po njegovih besedah imeli nihanja, zato niso beležili takšnega izrazitega vrhunca kot v prejšnjih letih, ko se je začel 15. julija in je trajal do 25. avgusta.

Boka Kotorska
Kotor. Foto: PROFIMEDIA

Jelena Kaluđerović iz skupine hotelov Budvanska Rivijera je medtem dejala, da so v prvih sedmih mesecih leta ustvarili 94 odstotkov več prihodkov kot v enakem obdobju lani. “To je za 6,3 milijona evrov več kot lani oziroma za dva milijona več kot leta 2019,” je dodala.

Cene so se povzpele za približno 30 odstotkov

Sogovorniki so se za Vijesti strinjali, da bi bila sezona še boljša, če ne bi bilo visoke inflacije. Cene zasebnih namestitev in gostinskih storitev so se v primerjavi z lani namreč povzpele za okoli 30 odstotkov.

Črnogorski predsednik Jakov Milatović je ob letošnjih turističnih rezultatih po pisanju portala opozoril, da je rast turističnih prihodkov treba ocenjevati v kontekstu inflacije ter števila Rusov in Ukrajincev, ki v državi bivajo začasno.

Budva
Budva. Foto: PROFIMEDIA

Junija so v Črni gori po podatkih državnega statističnega urada Monstat zabeležili 176.944 turističnih prihodov in 675.245 nočitev. To je za 21 odstotkov več prihodov in za 23 odstotkov več nočitev kot junija lani oziroma za deset odstotkov več prihodov za dva odstotka več nočitev kot leta 2019.

Največ tujih gostov je prišlo iz Srbije, Rusije, Ukrajine ter Bosne in Hercegovine.

Prva Budva, sledita Herceg Novi in Podgorica

Največ turistov je sicer obiskalo Budvo. V juniju so jih zabeležili 72.600 tisoč, kar je 41 odstotkov od skupnega števila turistov, ki so obiskali Črno goro. Budvi po številu gostov sledijo Herceg Novi z 20.042 turisti in Podgorica z 19.294, priljubljena pa so tudi mesta Bar (14.310 gostov), Kotor (14.095), Ulcinj (12.665) in Tivat (9.568).

V Budvi po podatkih tamkajšnje turistične organizacije te dni biva okoli 41.000 prijavljenih turistov, kar je na ravni minulega leta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje