Črnogorci junija na predčasne parlamentarne volitve

Svet 17. Mar 202317:15 0 komentarjev
Milo Đukanović
Stevo Vasiljevic/REUTERS

Črnogorski predsednik Milo Đukanović je danes, po tem ko mandatarju Miodragu Lekiću ni uspelo sestaviti nove vlade, za 11. junij razpisal predčasne parlamentarne volitve.

Črnogorski predsednik Milo Đukanović je danes za 11. junij razpisal predčasne parlamentarne volitve. Razpis volitev je bil pričakovan, saj je v četrtek v skladu z ustavo razpustil parlament, potem ko mandatarju Miodragu Lekiću pred iztekom 90-dnevnega roka ni uspelo sestaviti nove vlade, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na novinarski konferenci v Podgorici je Đukanović zagotovil, da je z razpisom volitev deloval v skladu z ustavo in zakoni. Dejal je, da se vsi zavedajo globoke politične in institucionalne krize, ki jo je po njegovih besedah povzročila sedanja neodgovorna parlamentarna večina, ki je zmagala na zadnjih volitvah avgusta 2020.

Znova je kritiziral sprejem po njegovem mnenju neustavnih sprememb zakona o predsedniku, s katerimi so mu omejili pristojnosti pri imenovanju premierja. Spomnil je, da je zakon kljub temu podpisal, da ne bi kršil ustave. Prepričan pa je, da ga bo ustavno sodišče spoznalo za neustavnega.

Poslanici parlamentarne večine so medtem danes na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti njegove odločitve o razpustitvi parlamenta. Menijo, da odločitev ni v skladu z ustavo, ker Lekića ni imenoval za mandatarja. Imenovali so ga namreč poslanci na podlagi spremembe zakona o predsedniku. Sodišče so tudi pozvali, naj do sprejema končne odločitve ustavi izvrševanje predsednikove odločitve, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.

V nedeljo v Črni gori tudi predsedniške volitve

Đukanović se bo sicer v nedeljo na volitvah s še šestimi kandidati potegoval za nov petletni predsedniški mandat.

Na vprašanje, ali se bo v primeru zmage umaknil s čela svoje Demokratske stranke socialistov (DPS), je danes odgovoril, da bo stranka v tem primeru dobila novega predsednika, da pa sta za DPS sedaj najbolj pomembna dobra rezultata na predsedniških in parlamentarnih volitvah. Đukanović je sicer že v preteklosti obljubljal odhod s čela stranke, a tega nato ni storil, dodaja Tanjug.

Po pričakovanjih v nedeljo nobeden od kandidatov ne bo dobil zadostnega števila glasov za zmago. Po napovedih bo Đukanović prejel največ glasov, ne pa tudi potrebne več kot 50-odstotne podpore za zmago v prvem krogu, zato bo za izvolitev novega predsednika najverjetneje potreben drugi krog 2. aprila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!