Črna gora brez nove vlade: bo Đukanović razpisal predčasne volitve?

Svet 15. Mar 202317:52 0 komentarjev
Miodrag Lekić, črna gora
Predlagani mandatar Miodrag Lekić (Vir: Profimedia)

Politična kriza bi se lahko v Črni gori še dodatno zaostrila. Opolnoči se bo iztekel rok za oblikovanje nove vlade pod vodstvom mandatarja Miodraga Lekića. Ta pa je že obvestil vodje strank, da dovoljšnje podpore med poslanci ni prejel. Predsednik Milo Đukanović bi tako lahko še pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami razpustil parlament in razpisal predčasne parlamentarne volitve.

Tik pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami se bo politična kriza v Črni gori verjetno še zaostrila. Opolnoči se bo namreč mandatarju Miodragu Lekiću iztekel rok za oblikovanje vlade. Ker je ni oblikoval, se odpira možnost, da predsednik države Milo Đukanović razpusti parlament in razpiše predčasne parlamentarne volitve, poročajo lokalni mediji.

Parlament je prosrbsko usmerjenega Lekića iz stranke Demos za mandatarja predlagal konec decembra lan. Na položaju bi nasledil premierja Dritana Abazovića, ki je po izglasovani nezaupnici od lanskega avgusta v tehničnem mandatu. Ker Lekić ni uspel dobiti večinske podpre za oblikovanje nove vlade, je Abazović skušal preoblikovati obstoječo vladno ekipo, a tudi za to ni dobil zadostne podpore. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je Abazoviću za uresničitev načrta zmanjkal en glas.

Vladna koalicija, oblikovana po zmagi na volitvah avgusta 2020, ima namreč v 81-članskem parlamentu 41 poslancev. Opozicija na čelu z Đukanovićevo Demokratsko stranko socialistov (DPS) pa se zavzema za predčasne volitve.

Ker do polnoči Črna gora ne bo dobila nove vlade, se odpira zakonska možnost, da Đukanović razpusti parlament in razpiše predčasne parlamentarne volitve. Vendar pa bo pred tem korakom verjetno počakal na odločitev ustavnega sodišča o sporni spremembi zakona o predsedniku države, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prav ta sprememba zakona je namreč omogočila, da je vladna večina sploh predlagala Lekića za mandatarja, saj ga predsednik Đukanović ni hotel. Spremenjeni zakon namreč pravi, da lahko mandatarja predlaga tudi večina poslancev. S tem je vloga črnogorskega predsednika nekoliko bolj šibka, zakonu pa je nasprotoval del mednarodne skupnosti in trenutni predsednik države Đukanović. Kljub nasprotovanju in dvomom o ustavnosti je Đukanović zakon podpisal, njegov svetovalec pa je na ustavno sodišče vložil zahtevo za ustavno presojo.

Črnogorce pa to nedeljo čaka še prvi krog predsedniških volitev. Na njih se za nov mandat poteguje tudi Đukanović, ki je na oblasti že več kot tri desetletja. V tekmi za predsedniški mandat je še šest kandidatov. Po napovedih naj bi Đukanović prejel največ glasov, ne pa tudi potrebne več kot 50-odstotne podpore za zmago v prvem krogu. Tako bo za izvolitev novega predsednika najverjetneje potreben drugi krog 2. aprila, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!