Čustveno srečanje županov Banjaluke in Sarajeva

N1 video 22. Jun 202117:19 > 23. Jun 2021 15:22 1 komentar

Prvič po 26 letih in koncu vojne v Bosni in Hercegovini sta se srečala župana Banjaluke in Sarajeva. Gre za prvi simbolični korak k otoplitvi odnosov med dvema največjima mestoma v BiH ter dveh skupnosti Srbov in Bošnjakov.

Župan Banjaluke Draško Stanivuković in županja Sarajeva Benjamina Karić sta se srečala v Banjaluki, kjer sta govorila o projektih in skupnem sodelovanju. Gre za prelomni trenutek v 26-letni zgodovini Bosne in Hercegovine, v kateri živijo skupnosti Bošnjakov, Srbov in Hrvatov.

V znak prijateljstva fontana

“Ko rečem, da se je dve desetletji in pol čakalo na srečanje dveh županov mest, ki sta oddaljena tri ure vožnje, je razumljivo, da sem ponosen, da sem gostitelj takšnega srečanja,” je ob robu druženja dejal Stanivuković. Kot je še ocenil, so občani Banjaluke in Sarajeva za župansko funkcijo izbrali posameznika, ki bi prinesla novo obdobje. “Prišli so novi časi, a prijateljstvo je imperativ,” je še dodal banjaluški župan, ki je poznan po tem, da velja za ostrega kritika Milorada Dodika, predsednika nacionalistične SNSD.

Ob tem je še oznanil, da bo prvo zgodovinsko srečanje v znak prijateljstva obeležila gradnja fontan tako v Banjaluki kot Sarajevu. Sarajevska županja Benjamina Karić pa je povedala, da si želi z današnjim srečanjem odpreti novo poglavje v medsebojnih odnosih.

“Smo predstavniki mlade generacije politikov, ki želijo gledati naprej. Ne glede na naše različne poglede si želimo sodelovanja. Pokazati želimo, da smo lahko drugačni od dolgoletne 30-letne politike, ki je z županom Stanivukovićem nisva ustvarila,” je povedala županja Karić. Ob tem je povabila banjaluškega župana, sicer glavnega mesta Republike Srbske, na obisk mesta Sarajevo – prestolnico Bosne in Hercegovine in glavnega mesta Federacije BIH.

Tako Stanivuković kot Karić sta zmago slavila na oktobrskih lokalnih volitvah. Stanivuković je na volitvah porazil kandidata Dodikove SNSD, Karić pa je v Sarajevu nasledila župana Abdulaha Skako, potem ko je svojo župansko kandidaturo umaknil politik Bogić Bogićević. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje