Da bi zmanjšali rodnost, so ženskam na Grenlandiji prisilno vstavljali spirale

Svet 03. Okt 202309:33 1 komentar
Grenlandija
Grenlandija (Foto: PROFIMEDIA)

Skupina 67 žensk z Grenlandije od danske vlade zahteva odškodnino zaradi kampanje prisilnega nadzorovanja rojstev v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Na Grenlandiji so v šestdesetih letih prejšnjega stoletja vsaj 4.500 ženskam, med katerimi so bile tudi najstnice, namestili maternične vložke oziroma spirale v okviru programa za omejevanje rodnosti med avtohtonim prebivalstvom.

Grenlandija je bila do leta 1953 danska kolonija. Prav danska radiotelevizija DR je v podkastu razkrila obseg omejevanja rojstev. Zapisi iz nacionalnega arhiva so pokazali, da so samo med letoma 1966 in 1970 ženskam, nekaterim že pri 13 letih, brez njihove vednosti ali privolitve vstavili intrauterine naprave (IUD), poroča BBC.

Po ocenah grenlandske vlade je do konca leta 1969 35 odstotkov žensk, ki bi lahko rodile otroke, imelo maternične vložke.

Komisija, ki sta jo ustanovili danska in grenlandska vlada, naj bi svoje ugotovitve predstavila šele maja 2025. A ženske ne želijo več čakati, je dejala psihologinja Naja Lyberth, pobudnica odškodninske tožbe danske vlade.

“Staramo se. Najstarejše med nami, ki so nam vstavili maternični vložek v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, so bile rojene v štiridesetih letih prejšnjega stoletja in se približujejo osemdesetim. Želimo ukrepati zdaj,” je dejala.

V nekaterih primerih so bili vložki, ki so jih vstavili, preveliki za telesa deklet, kar je povzročilo resne zdravstvene zaplete in celo neplodnost. V nekaj primerih se ženske sploh niso zavedale, da imajo maternični vložek, dokler jim tega ni povedal ginekolog.

Lyberth je prepričana, da je takratna danska vlada želela nadzorovati število prebivalcev Grenlandije, da bi prihranila denar za socialno varstvo. “Že zdaj je stoodstotno jasno, da je vlada kršila zakon, saj je kršila naše človekove pravice in nam povzročila resno škodo,” je dejala.

Mads Pramming, odvetnik, ki zastopa omenjeno skupino žensk, je v ponedeljek v njihovem imenu poslal zahtevek uradu predsednice vlade Mette Frederiksen. Lyberth je dejala, da pričakuje, da bo vlada zahtevo zavrnila, dokler ne bodo znani rezultati komisije. V tem primeru se bodo obrnili na sodišče.

Vsaka od žensk zahteva 300.000 kron oziroma približno 40.222 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje