Poljski parlament izbral Donalda Tuska za novega premierja: “Pregnali bomo temo”

Svet 11. Dec 202314:11 > 20:54 6 komentarjev
Donald Tusk
Foto: Aleksandra Szmigiel/REUTERS

Potem ko vlada dosedanjega premierja Mateusza Morawieckega danes v spodnjem domu parlamenta v Varšavi ni dobila zaupnice, so poslanci podprli Donalda Tuska za novega predsednika vlade. Tusk je prvi Poljak, ki bo na položaju premierja tretjič. Zgodovinar, ki se je prekalil tako v domači kot tudi v vrhu evropske politike, velja za pragmatičnega, sam pa se ima za prepričanega Evropejca in napoveduje, da bo Poljsko znova usmeril na evropsko pot.

Potem ko manjšinska vlada dosedanjega poljskega premierja Mateusza Morawieckega danes ni dobila zaupnice, je poljski parlament podprl vodjo opozicije Donalda Tuska. Slednji je dobil zeleno luč za sestavo nove vlade, poroča britanski Guardian.

Podprlo ga je 248 poslancev, 201 pa jih je bil proti. Tusk je bil med letoma 2007 in 2014 predsednik poljske vlade. Je tudi nekdanji predsednik Evropskega sveta in nekdanji vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

V torek dopoldne bo Tusk predstavil svoj kabinet in vladni program, o katerem bo sejm nato predvidoma popoldne glasoval.

“To je velik dan za vse, ki so v teh dolgih letih trdno verjeli, da bo bolje, da bomo pregnali temo,” je v parlamentu dejal Tusk in zagotovil, da bodo od jutri naprej “lahko popravili vse krivice, tako da se bodo vsi na Poljskem počutili doma”.

Vodja doslej vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) ter Tuskov dolgoletni politični tekmec Jaroslaw Kaczynski je v odzivu novoizvoljenega mandatarja označil za “nemškega agenta”, kar je v preteklosti že večkrat izjavil.

Le nekaj ur prej manjšinska vlada Morawieckega v spodnjem domu poljskega parlamenta ni dobila zaupnice, kar je odprlo pot za sestavo vlade nekdanjemu predsedniku Evropskega sveta in vodji Državljanske platforme (PO). To bo sicer Tuskov tretji mandat na čelu poljske vlade – prvič je bil na tem položaju med letoma 2007 in 2011, drugič pa od leta 2011 do 2014, ko je postal predsednik Evropskega sveta.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Tusku že čestitala v objavi na družbenem omrežju X. “Vaše izkušnje in močna zavezanost našim evropskim vrednotam bodo dragocene pri oblikovanju močnejše Evrope v korist poljskega ljudstva,” je ob tem ocenila.

Tri liberalne stranke iz opozicijskega zavezništva – poleg Tuskove PO še stranki Tretja pot in Nova levica – so na oktobrskih volitvah na Poljskem osvojile večino 248 od 460 sedežev v sejmu. Kljub temu je predsednik Andrzej Duda, ki prihaja iz vrst doslej vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), mandat za sestavo vlade najprej podelil Morawieckemu.

Mateusz Morawiecki
Foto: Aleksandra Szmigiel/REUTERS

Poljsko ustavno sodišče kazni EU razglasilo za neustavne

Medtem ko je parlament glasoval o zaupnici, je poljsko sodišče razsodilo, da so kazni, ki jih je Varšavi naložilo Sodišče EU zaradi nespoštovanja njegovih odločitev, v nasprotju z ustavo.

Ustavno sodišče je odločilo, da so kazni, ki so bile naložene Poljski zaradi sporne reforme pravosodja in delovanja rudnika premoga Turow, “v nasprotju s poljsko ustavo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bruselj, ki meni, da je ustavno sodišče pod političnim vplivom konservativne desničarske vlade in ne izpolnjuje več zahtev neodvisnega sodišča, je v sporu z Varšavo zaradi spornih reform, ki jih je v preteklih letih skušala uveljavitvi vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS). Evropska komisija je zaradi reform vložila več tožb pred Sodiščem EU.

Poljsko ustavno sodišče je v preteklosti večkrat izpodbijalo primarnost prava EU nad nacionalnim pravom. Leta 2021 je tedanji pravosodni minister Zbigniew Ziobro zaprosil ustavno sodišče, naj presodi, ali so bili začasni ukrepi, ki jih je izdalo Sodišče EU v zvezi s pravosodno reformo in premogovnikom Turow, v skladu z ustavo.

Sodišče s sedežem v Luxembourgu je namreč Poljski naložilo plačilo dnevne kazni v višini 500.000 evrov, ker ni spoštovala odredbe o zaprtju rudnika lignita blizu meje z Nemčijo in Češko, ki sta se pritožili zaradi okoljske škode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje