Slovenija tudi uradno s prvo sodnico na sodišču v Haagu

Slovenija 08. Mar 202409:28 > 11:36 4 komentarji

Beti Hohler je danes zaprisegla pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) v Haagu kot prva slovenska sodnica ICC in kot najmlajša sodnica v njegovi zgodovini.

Beti Hohler je bila za sodnico Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) izvoljena 5. decembra lani. V 8. krogu 22. zasedanja skupščine držav pogodbenic Rimskega statusa v New Yorku je tedaj prejela 81 od potrebnih 78 glasov. Za kandidatko jo je sicer novembra leta 2022 na predlog takratnega predsednika republike Boruta Pahorja podprl državni zbor na tajnem glasovanju.

Hohler je bila ena od 13 kandidatov za šest novih sodniških mest. Poleg nje so jih zasedli še Keebon Paek iz Južne Koreje, Erdenebalsuren Damdin iz Mongolije, Iulia Motoc iz Romunija, Haykel Ben Mahfoudh iz Tunizije in Nicolas Guillou iz Francije. Izvoljeni so bili za devetletni mandat.

“Jaz, Beti Hohler, se slovesno zavezujem, da bom kot sodnica Mednarodnega kazenskega sodišča častno, zvesto, nepristransko in vestno opravljala svoje dolžnosti in pristojnosti ter da bom spoštovala zaupnost preiskav in pregona ter tajnost posvetovanj,” je danes tudi uradno prisegla Hohler. Enako je prisegla tudi ostala peterica.

Vseh šest novih sodnikov bo s svojim devetletnim mandatom pričelo v ponedeljek 11. marca.

To so bile že tretje pomembne volitve za Slovenijo v ZN v zadnjem letu dni. Lani je bila izvoljena v Gospodarski in socialni svet ZN (Ecosoc), letos v Varnostni svet ZN, sedaj pa je dobila še prvo sodnico na mednarodnem kazenskem sodišču, je poročala STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje