Danska premierka predstavila svojo novo vlado

Svet 15. Dec 202213:37 > 16:25 0 komentarjev
Mette Frederiksen
Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/REUTERS

Danska premierka Mette Frederiksen je predstavila svojo novo vlade, ki jo poleg njenih socialdemokratov sestavljajo še liberalni konservativci Jakoba Ellemanna-Jensena in zmerna stranka nekdanjega premierja Larsa Lokkeja Rasmussena. Ta bo v novi vladi zasedel položaj zunanjega ministra, medtem ko bo Ellemann-Jansen prevzel obrambni resor.

“To je nova danska vlada – ekipa, ki si nalaga odgovornost na naša skupna ramena,” je po predstavitvi nove vlade kraljici Margareti II. v Koebenhavnu dejala Mette Frederiksen.

Premierkini socialdemokrati so dobili 11 ministrstev, vključno s finančnim, ki ga bo prevzel Nicolai Wammen. Stranka Venstre Jakoba Ellemanna-Jansena bo imela sedem resorjev, med drugim obrambnega, notranjega, ki ga bo vodila Sophie Lohde, in gospodarskega pod vodstvom Troelsa Lunda Poulsena.

Rasmussenovi Zmerni (Moderaterne) pa so jih dobili pet, vključno z zunanjim ter ministrstvom za podnebje in energijo.

Danska monarhinja Margareta II. je Frederiksen v začetku novembra po tesni zmagi socialdemokratov na parlamentarnih volitvah ponudila priložnost za sestavo nove vlade. 45-letna premierka, ki je od leta 2019 vodila manjšinsko vlado, je takrat dejala, da Danska potrebuje široko politično zavezništvo. Nova vlada bo večinska in umeščena na sredino političnega spektra, kar je za Dansko redkost.

Ena izmed prednostnih nalog nove vlade bo skladno z zahtevami Nata doseči, da bosta dva odstotka danskega BDP namenjena obrambi. Frederiksen je v luči tega že napovedala, da bo nova vlada ukinila enega od 11 državnih praznikov, v upanju po povečanju produktivnosti, poroča britanski BBC.

Najverjetneje bodo ukinili Store Bededag oziroma dan vseh molitev, ki ga na Danskem praznujejo vsako leto v petek pred četrto nedeljo po veliki noči. Kot državni praznik so ga sicer uvedli že leta 1686.

Napoved ukinitve praznika je sprožila kritičen odziv verskih skupnosti v državi, pa tudi nekaterih podjetij, ki jim ta praznik predstavlja velik vir prihodka. “V Evropi je vojna in okrepiti moramo našo obrambo. Za to bo moral vsakdo prispevati nekaj več,” je bila v odgovoru na kritike jasna danska premierka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!