Konservativni britanski poslanec David Amess po napadu z nožem umrl

Svet 15. Okt 202116:16 > 21:53 0 komentarjev
David Amess
Parlament Združenega kraljestva

Konservativnega poslanca Davida Amessa so v kraju Leigh-on-Sea na vzhodu Anglije večkrat zabodli. Nekaj ur po incidentu je policija iz Essexa sporočila, da je "moški, ki je bil zaboden, umrl". Policija je osumljenca že pridržala, v povezavi z zločinom pa ne iščejo nikogar drugega. Preiskavo je prevzel protiteroristični oddelek.

Policisti grofije Essex so bili poklicani v kraj Leigh-on-Sea, kjer je prišlo do napada z nožem na konservativnega poslanca. 25-letnega osumljenca so že pridržali, trenutno pa ne iščejo nikogar drugega, ki bi bil povezan z incidentom. Orožje so zasegli na prizorišču dogodka.

69-letni poslanec David Amess je bil zaboden med srečanjem z volivci in volivkami v lokalni metodistični cerkvi. Prvotne informacije so bile, da je stanja poslanca resno, policija pa je pozneje objavila, da je moški, ki je bil zaboden, umrl. BBC je potrdil, da gre za poslanca.

“Preiskava je v zgodnji fazi, vodijo pa jo policisti iz posebnega protiterorističnega oddelka,” je danes novinarjem povedal prvi mož policije v Essexu BenJulian Harrington. Ali gre za teroristični napad ali ne, bodo po njegovih besedah ugotovili preiskovalci.

David Amess: napad z nožem David Amess: napad z nožem
REUTERS/Andrew Couldridge
David Amess: napad z nožem David Amess: napad z nožem
REUTERS/Andrew Couldridge
David Amess: napad z nožem David Amess: napad z nožem
REUTERS/Andrew Couldridge

Mestni svetnik John Lamb, ki je bil na kraju dogodka, je Amessa označil za “družinskega človeka, ki je bil vedno pripravljen pomagati ljudem”. Fundacija Jo Cox, ki je nastala v spomin laburistične poslanke, ki je bila umorjena pred referendumom o brexitu leta 2016, je sporočila, da so nad dogodkom šokirani.

Amess je volilno enoto Southend West v Essexu zastopal vse od leta 1983. Bil je oče petih otrok.

Johnson se je nemudoma vrnil v London

Njegova smrt je v državi in širše sprožila številne odzive. Pred poslopjem parlamenta v Londonu so zastave spuščene na pol droga, pokojnemu poslancu se poklanjajo politiki iz celotnega političnega sveta.

Premier Boris Johnson je danes sicer vodil srečanje nekaterih vladnih članov na zahodu Anglije, a se je po novici o napadu nemudoma vrnil v London. Amessa je opisal kot enega najprijaznejših ljudi v politiki in sporočil, da so njegove misli s poslančevo družino, ženo in otroki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!