Deček z avtizmom ima višji IQ kot Einstein in Hawking

Magazin 31. Avg 202219:35 1 komentar
eddie sweeney
PROFIMEDIA

11-letnega dečka so povabili v Menso, potem ko je na testih dosegel boljše rezultate kot Albert Einstein in Stephen Hawking.

Kevin Sweeney je avtist. Pri šestih letih se je na pamet naučil periodni sistem in tekoče bral še pred vstopom v osnovno šolo. Mali genij je v Edinburgu opravil test inteligence. Ta je pokazal, da je njegov inteligenčni kvocient 162.

EDDIE SWEENEY
PROFIMEDIA

Kevin, ki je bil 16. julija edini otrok na testu, se tako uvršča pred fizika Stephena Hawkinga, ki je imel inteligenčni kvocient 160, in Alberta Einsteina, ki ni nikoli uradno opravil testa, po nekaterih domnevah pa naj bi dosegal približno 160.

Fanta so povabili, da se pridruži prestižnemu društvu Mensa – največji in najstarejši družbi ljudi z visokim IQ. Povprečna odrasla oseba ima inteligenčni kvocient 100, nad 140 pa geniji.

Ponosni očka Eddie Sweeney je povedal, da je bil Kevin zelo navdušen nad novico. “Kevin je tekel po vrtu, ko je izvedel za rezultate. To mu je pomenilo veliko več, kot smo si predstavljali,” je dejal. “Upava, da je to zanj velika spodbuda. Želiva mu pomagati pri napredku in mu omogočiti veliko priložnosti v življenju,” je še dodal oče.

EDDIE SWEENEY
PROFIMEDIA

Eddie in Laura Sweeney sta povedala, da sta vedno verjela, da je Kevin genij. “Zelo sva ponosna, Kevin pa je navdušen,” je dejal oče štirih otrok. “Dosegel je najboljši rezultat za nekoga njegovih let.” Na testu ni bilo drugih otrok, vsi so bili odrasli.”

Kevinovi starši upajo, da mu bo rezultat pomagal odpreti številna vrata. “Kot starša sva tako ponosna … vedno sva vedela, da je pameten. Ljudem sva vedno govorila, da je genij, in te besede ne uporabljam zlahka,” je dodal Kevinov oče.

“Pri šestih letih se je po približno enem tednu naučil periodni sistem in ljudje so ga nenehno testirali. Izrekli bi številko, on  pa bi povedal, za kateri element gre in njegovo relativno atomsko maso.”

Kevinov oče je celo razkril, da je njegov sin na 290.000 funtov vredno vprašanje v kvizu Lepo je biti milijonar pravilno odgovoril, še preden so se pojavili štirje ponujeni odgovori.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje