Kevina McCarthyja odstavili s položaja predsednika predstavniškega doma

Svet 03. Okt 202308:32 > 23:08 0 komentarjev
Vodja republikanske večine Kevin McCarthy
Vodja republikanske večine Kevin McCarthy. (Foto: PROFIMEDIA)

Republikanec Kevin McCarthy ni uspel obraniti svojega položaja predsednika predstavniškega doma. Zaradi dogovora o nadaljevanju financiranja zvezne vlade so preostali člani predstavniškega doma izglasovali njegovo odstavitev. Del republikancev se je proti predsedniku spodnjega doma ameriškega kongresa obrnil zaradi dogovora o nadaljevanju financiranja zvezne vlade.

Floridski republikanec Matt Gaetz je zaradi dogovora o nadaljevanju financiranja dela zvezne vlade predlagal odstavitev svojega strankarskega kolega iz Kalifornije Kevina McCarthyja s položaja predsednika predstavniškega doma. V ponedeljek je z vložitvijo naredil tudi prvi formalni korak v to smer, v torek zvečer pa so McCarthyja z 216 glasovi proti 210 odstavili s funkcije. Gre za zgodovinsko potezo, ki se v politiki ZDA doslej še ni zgodila.

Predstavniški dom bo moral sedaj izbrati novega predstavnika, a kot poroča CNN, za zdaj še ni jasno, kdo bi lahko zamenjal 58-letnega republikanca.

Floridski predstavnik spada v skupino skrajnih republikancev, ki so želeli na pozive bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa ohromiti zvezno vlado s prekinitvijo proračunskega financiranja njenih agencij.

V nedeljo se je začelo novo proračunsko leto 2024, zakoni o proračunski porabi še niso potrjeni in kongres je običajno v takih primerih začasno podaljšal financiranje po proračunu iz prejšnjega leta. Trump pa je od republikancev zahteval, da se financiranje vlade prekine. Gaetz je pri tem grozil McCarthyju, da bo sprožil postopek za njegovo odstavitev, če bo z demokrati in senatom sprejel dogovor o podaljšanju financiranja vlade.

McCarthy pa je v soboto presenetljivo prepričal demokrate, da so glasovali za predlog, ki ga je potem isti večer potrdil še senat. Po potrditvi je dejal, da je država bolj pomembna, če pa ga želi kdo odstaviti, naj to stori.

Gaetz je nato v ponedeljek vložil v proceduro predlog za odstavitev McCarthyja z vodstvenega položaja v predstavniškem domu. Zadnji tak poskus, ki ni bil uspešen, datira sicer v leto 1910 poroča ameriški portal Politico.

McCarthy je poleti s predsednikom Bidnom sprejel dogovor o proračunu in javnem dolgu za dve leti. Biden je zato prejšnji mesec zavračal pogajanja o nadaljevanju financiranja vlade, saj da naj McCarthy spoštuje dogovor, ki je bil potrjen v kongresu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!