Delavci Geoxa v Srbiji protestirajo – hočejo odpravnine in ne verjamejo obljubam

Svet 03. Avg 202113:58 > 14:34
Delite:
Geox protest
Foto: N1

Približno 150 delavcev italijanskega podjetja Geox, ki je včeraj uradno zaprlo tovarno v Vranju v Srbiji, je danes zjutraj protestiralo pred vhodom v območje tovarne. Večinoma je šlo za delavce iz proizvodnje.

“Zaman smo tukaj, stečajni upravitelj ni želel priti sem, da bi se pogovarjal z nami. Varnostniki so nam rekli, naj opombe napišemo na list papirja in pustimo tam. Sramota!” so povedali zbrani.

Po tednih negotovosti in ugibanj so zaposlene prvi delovni dan po kolektivnih počitnicah pozdravili z obvestilom o postopku likvidacije na papirju A4.

“Nobeden od šefov nas ni poklical, da nam to pove, medtem ko smo bili na dopustu.” Ugotovili smo, da so nas odpustili prek družbenih omrežij in medijev,” so dodali delavci.

Eden od njih je 30-letni N. D., ki je bil med “bolje plačanimi” – na mesec je zaslužil 39.000 dinarjev (333 evrov).

“Ko imaš boljši položaj, prejmeš 2.000 dinarjev (17 evrov) več na mesec in s tem večje tveganje, da izgubiš prste,” je dejal razjarjeni mladenič, ki bo moral zdaj službo iskati v Beogradu, ker ni druge priložnosti v Vranju.

“Da bodo vsem našli novo službo, je laž,” je dodal.

Medtem se je okoli avtomobila z italijanskimi tablicami, v katerem je bil vodja proizvodnje, zbrala množica. Delavci so mu nekaj časa zapirali pot, a incidentov ni bilo. Kot so navedli, zahtevajo odpravnine, saj ne vedo, od česa bodo živeli in kaj bodo počeli v prihodnjih mesecih. Kot kaže, ne verjamejo obljubam oblasti.

“Vučić obljublja, da nam bodo našli službo. Kaj naj storim? Dokler ne bo prišel v Vranje, to je 15. septembra, naj jem iztrebke?” je dejala ena od zbranih delavk, druga pa, da “ni v redu, da nihče iz uprave ne pride k nam, da bi se vsaj opravičil”.

“Če je za to res vedel dva meseca, zakaj do zdaj ni ničesar naredil?” Gre za to, da so volitve blizu, vse nam je jasno,” je dodala ena od delavk.

Tisoč dvesto delavcev, kolikor jih je bilo v času, ko se je Geox odločil zapustiti Vranje, ni smelo v javnosti govoriti o težavah, s katerimi so se spopadali. Kot so nekateri neuradno povedali, so delali neplačane nadure, imeli so predpisane minute za odhod na stranišče, tisti, ki so se pritoževali, pa so imeli težave z mobingom.

Ena od zaposlenih je v pogovoru za N1 povedala, da so skoraj vsi zaposleni v strahu, saj v Vranju nimajo veliko izbire za delo. Povedala je, da so na začetku julija delali v neznosni vročini, ker so imeli v podjetju težave s klimatsko napravo, a so morali molčati.

Po nekaterih informacijah naj bi Geox proizvodnjo odprl v Albaniji.

Komentari

Vaš komentar