Delničarji Twitterja glasovali za prodajo podjetja Musku

Svet 13. Sep 202221:09 1 komentar
Twitter
PROFIMEDIA

Delničarji ameriške družbe Twitter so danes na skupščini po pričakovanjih potrdili prevzem podjetja za 44 milijard dolarjev, kot ga je aprila napovedal ameriški milijarder Elon Musk, poročajo tuje tiskovne agencije. Musk je sicer že pred časom od prevzema odstopil, družba pa želi prek sodišča doseči, da posel vseeno izvede.

Musk je aprila napovedal prevzem Twitterja, ki upravlja istoimensko družbeno omrežje, za 54,20 dolarja na delnico oz. skupno 44 milijard dolarjev. Posel je potrdil upravni odbor Twitterja, čakalo se je še na soglasje delničarjev, je pa Musk nato julija odstopil od prevzema.

Družba je kmalu zatem vložila tožbo proti Musku zaradi odstopa od napovedanega prevzema, današnje glasovanje delničarjev pa pomeni, da lahko s tožbo nadaljuje, poročajo ameriški mediji.

Delničarjem ni bilo težko glasovati za prevzem, s Twitterjevimi delnicami se namreč trenutno na borzi trguje po precej nižji ceni od Muskove ponudbe, to je 41,70 dolarja. Zdaj je usoda posla povsem v rokah sodišča, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Musk od nakupa odstopil zaradi neverodostojnih podatkov o številu profilov

Musk je odločitev za odstop od prevzema utemeljeval s tem, da mu družba ni zagotovila verodostojnih podatkov o številu profilov, ki so v vsiljeni (spam) ali robotsko vodeni (boti).

Žvižgač Peiter Zatko, nekdanji vodja varnosti v Twitterju, je konec avgusta v svojih razkritjih opozoril na domnevne velike varnostne vrzeli in zavajajoče podatke o računih uporabnikov Twitterja. Musk je takrat ocenil, da žvižgačeva razkritja govorijo v prid prekinitvi pogodbe. Da je Twitter ignoriral njegova opozorila, je Zatko povedal tudi danes pred odborom za pravosodje ameriškega kongresa.

Sodišče, na katerem Twitter toži Muska, je prejšnji teden odločilo, da lahko Musk vključi Zatkova razkritja v pritožbo, je pa zavrnilo Muskovo prošnjo za preložitev začetka sojenja. Začetek obravnave je napovedan za 17. oktober.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje