Komemoracija za Matijanića: Ne bomo se ustavili, dokler ne bo nekdo plačal

Svet 11. Avg 202220:14 > 20:57 1 komentar
Matijanić
N1

V Splitu so danes pokopali novinarja Vladimirja Matijanića. Pogreba so se udeležili številni novinarji in politiki. Novinarski kolegi, med njimi Boris Dežulović, so se od njega poslovili s komemoracijo.

V Splitu so danes pokopali novinarja Vladimirja Matijanića, ki je minuli petek umrl po okužbi s koronavirusom. Ob družini in prijateljih so ga na zadnjo pot pospremili številni sodelavci, novinarji drugih medijev in politiki. Med drugim so se pogreba udeležili splitski župan Ivica Puljak, podžupan Bojan Ivošević, poslanca Arsen Bauk in Sandra Benčić, županja Supetarja Ivana Marković ter nekdanja ravnateljica Drame Split Marina Vujčić.

Novinarji so se od Matijanića poslovili s komemoracijo v splitskem narodnem gledališču. “Bil je enkraten fenomen na medijskem prizorišču, vse življenje je bil na strani šibkih in zatiranih,” je povedal predsednik Hrvaškega novinarskega društva Hrvoje Zovko. “Novinarji, njegovi sodelavci in prijatelji, nikoli ne bomo – minister Beroš in gospodje iz KBC Split – nehali postavljati vprašanj, dokler ne dobimo vseh odgovorov in dokler ne bo nekdo za to, kar se je zgodilo, plačal,” je še rekel.

“Ne le, da se ga bomo spominjali, ampak bomo poskrbeli, da njegovo zadnje delo ne bo odšlo v pozabo,” pa je rekel Matijanićev sodelavec in urednik na portalu Index Neven Barković.

Kolumnist Boris Dežulović pa se je odzval na navedbe, da Matijanić v svojih zadnjih dneh ni mogel nikogar poklicati. “Novinar Vlado Matijanić je bil na nepravem mestu ob nepravem času. Poštenjak v letu 2022. Ni imel nikogar poklicati, razen urgence,” je povedal in nadaljeval: “V svetu Vlada Matijanića bolni pokličejo urgenco. V realnem svetu pa urgenca ni medicinska služba, ampak služba za kvazi poštene ljudi.”

Poudaril je, da je imel Matijanić možnost poklicati številne: od zdravnikov do nekdanjih ministrov za zdravje. Partnerka Andrea Topić mu je predlagala, naj pokliče direktorja bolnišnice. “Za Vlada bi bil klic prijatelja na visokem položaju naklepen samomor. Instinktivno ga je zavrnil. Prositi direktorja bolnišnice za pomoč je bilo tako nesramno kot poklicati župana za gradbeno dovoljenje,” je dejal Dežulović.

Vladimir Matijanić je umrl minuli petek, potem ko je zbolel za covidom-19. S partnerico Andreo Topić je v četrtek in na dan smrti najmanj desetkrat klical zdravniško pomoč, a so ga večkrat zavrnili. Reševalci so v petek prišli dvakrat. Ob njihovem drugem prihodu se je novinarju že ustavilo srce in mu niso mogli več pomagati.

Kot smo že pisali, je inšpekcija hrvaškega ministrstva za zdravje v splitskem zavodu za nujno medicinsko pomoč končala preiskavo zaradi smrti novinarja Matijanića, rezultate pa bo javnosti sporočila po končani preiskavi v bolnišnici KBC Split. Po novem naj bi sicer preiskovali tudi novinarjevega družinskega zdravnika. Več v prispevku Hrvaška zdravstvena inšpekcija razširila preiskavo smrti hrvaškega novinarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje