Dežulović o smrti novinarja: Imam tri vprašanja, vsak odgovor terja odstop vlade

Koronavirus 08. Avg 202207:29 > 10:10 6 komentarjev
Boris Dežulović
Tanja Draškić Savić

Znani hrvaški novinar in kolumnist N1 Boris Dežulović se je na Facebooku odzval na tragično smrt novinarja Vladimirja Matijanića.

Hrvaško javnost je pretresla smrt znanega preiskovalnega novinarja Vladimirja Matijanića, ki je v petek umrl zaradi okužbe s koronavirusom, ob tem pa je imel še nekatere druge pridružene bolezni. Matijanić je pomoč najprej iskal v splitski bolnišnici, njegova partnerica Andrea Topić pa je kasneje najmanj desetkrat klicala tudi nujno medicinsko pomoč, a znanega hrvaškega preiskovalnega novinarja v bolnišnico niso želeli sprejeti. Kasneje je ob prihodu reševalcev na dom umrl. Njegova življenjska sopotnica je na Facebooku v daljšem zapisu opisala zadnje dneve in ure njegovega življenja. Prav tako je portal Index.hr objavil pretresljive posnetke pogovorov z osebjem v bolnišnici in dežurnim zdravnikom, ki je Matijaniću večer pred smrtjo rekel, da naj pokliče čez pet dni, in z medicinsko delavko z infekcijskega oddelka, ki mu je le nekaj ur pred smrtjo dejala, naj urinira v posodo poleg postelje.

Na Matijanićevo smrt se je z zapisom odzval znani hrvaški novinar in kolumnist N1 Boris Dežulović. “Tisti petek sem skupaj z Roso na terasi z grozo poslušal prenos Deinega obupa pred zaprtimi vrati njunega malega stanovanja. Uro in deset minut tihe groze, ki so jo prekinjali zvoki kisikove črpalke in Pukov lajež,” je svoj zapis začel Boris Dežulović.

“Ohromljen od jeze in žalosti dva dni in pol po tem nisem rekel ali napisal niti besede. Skromna inteligenca in nekoliko bogatejše izkušnje so mi govorile, naj ne hitim. Rekel ali napisal bi nekaj, kar bi obžaloval. Pomiri se,” piše.

“Danes, po dveh dneh, miren in hladen, imam za ministra za zdravje samo eno vprašanje. V redu, tri. Če bi se pred urgentno infekcijsko pripeljala črna limuzina z nadškofom Bozanićem, z vsemi diagnozami in simptomi, kot jih ima Vlado, bi mu rekli, da hospitalizacija ni potrebna? Če bi žena premierja Plenkovića klicala na urgenco le enkrat, in ne dvanajstkrat, z vsemi diagnozami in simptomi, kot jih ima Vlado, bi ji rekli, da mu ni treba v bolnišnico in naj lula v posodo? Če bi v hišo HDZ-jevega župana pripeljal rešilec z enakimi diagnozami in simptomi, kot jih je imel Vlado, bi mu rekli, da mu ni treba v bolnišnico, in mu priporočili slane palčke in odšli?” je vprašal Dežulović.

“Prosim za kratek odgovor: da ali ne? Ne, ne, zelo preprosto: da ali ne? Vprašanje je očitno retorično. Vsak odgovor terja odstop ministra, predsednika vlade in celotne vlade, razglasitev dneva poraza in domovinske nesmiselnosti, razpad nesmiselne hrvaške države,” je zapisal.

“Danes, po dveh dneh, vam vsem mirno in hladne glave j**** mater, vsem do zadnjega,” je končal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje