“Diplomatski glavobol”? Ameriški vojak naj bi bil pridržan v Severni Koreji

Svet 19. Jul 202315:29 0 komentarjev
DMZ
Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS

Ameriški vojak, 23-letni Travis King, je po več desetletjih prvi vojak ZDA, ki naj bi bil pridržan v Severni Koreji. Tja je prebegnil med turističnim ogledom območja skupnega nadzora, ki ločuje Severno in Južno Korejo. Kako so očividci opisali dogodek ter kaj bi to lahko pomenilo za odnose med Severno Korejo in ZDA?

23-letni ameriški vojak Travis King je v torek med ogledom območja skupnega nadzora na meji med Južno in Severno Korejo brez dovoljenja in po svoji volji vstopil v Severno Korejo, kjer so ga, kot so prepričani v ameriški vojski, pridržali.

Pred tem je pobegnil z letališča, od koder naj bi odletel v ZDA. Čakal ga je disciplinski ukrep, poročajo tuji mediji.

Uradniki v Seulu so potrdili, da so Kinga, ki je služboval v ameriških enotah v Južni Koreji od leta 2021, 10. julija letos izpustili iz južnokorejskega zapora.

King naj bi februarja večkrat brcnil in poškodoval policijski avto, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. Incident se je zgodil, ko ga je ustavila policijska patrulja, King pa ni želel sodelovati in je postal agresiven. Pred tem naj bi bil septembra lani vpleten tudi v pretep z državljanom Južne Koreje v nočnem klubu v Seulu, vendar se domnevna žrtev ni pritožila na policijo.

DMZ
Sarah Leslie/via REUTERS

Po poročanju ameriškega medija CBS naj bi Kinga po izpustitvi iz zapora iz Južne Koreje poslali nazaj v ZDA. Pospremili so ga na letališče, kjer pa se ni vkrcal na letalo, temveč se je pridružil skupini turistov na ogledu demilitariziranega območja na meji med Južno in Severno Korejo.

Ameriški State Department je nato v torek sporočil, da je “pripadnik ameriške vojske namerno in brez dovoljenja vstopil v Severno Korejo,” iz Pentagona pa so sporočili, da “jih skrbi za njegovo dobro počutje” ter da “pozorno spremljajo in preiskujejo razmere”.

“Vse se je zgodilo precej hitro,” je po navedbah tiskovne agencije Reuters povedala Novozelandska Sarah Leslie, ki se je – skupaj z okoli 40 drugimi obiskovalci – udeležila ogleda skupnega območja nadzora. Reuters navaja še, da so ameriški in južnokorejski stražarji kričali “Ujemite ga”.

Oglasila se je tudi mama Travisa Kinga Claudine Gates. Za ABC je povedala, da je “šokirana” ter da ne more verjeti, da se je sin odločil ravnati, kot se je.

Na vidiku zaostritev odnosov med Pjongjangom in Washingtonom?

Napetosti med ZDA in Severno Korejo so že desetletja izjemno slabi, napetosti pa se v zadnjem času še posebej stopnjujejo. Odnose sta sicer skušala popraviti nekdanji ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski vodja Kim Džong Un, a njuni pogovori (v živo) niso obrodili sadov.

Prisotnost ameriškega vojaka na severnokorejskih tleh bi Pjongjang morda lahko uporabil kot propagandno orodje ali za morebitna pogajanja v primeru njegove izpustitve, je za britanski BBC dejal James Fretwell, analitik spletnega portala NK News. Da bi prebeg ameriškega vojaka oziroma njegova njegovo pridržanje ZDA lahko spravil v neprijetni položaj, so ocenili tudi pri ameriškem CNN. Ta scenarij bi lahko povzročil diplomatski glavobol za ZDA, medtem ko si država skupaj z Južno Korejo prizadeva pritiskati na Pjongjang, ki med drugim vznemirja s testiranjem balističnih raket, navaja omenjeni ameriški medij.

Nazadnje je bil leta 2018 v Severni Koreji pridržan Američan Bruce Byron Lowrance, ki je po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA v državo nezakonito vstopil iz Kitajske. Oblasti v Pjongjangu so ga obtožile, da dela za ameriško obveščevalno agencijo (Cia), a so ga mesec dni kasneje izpustile, navaja CNN. Pred tem, leta 2016, pa so v Pjongjangu pridržali študenta Otta Warmbierja, ki so ga obtožili kraje političnega plakata iz hotela. Obsodili so ga na 15 let prisilnega dela, a so ga leta 2017 vrnili v ZDA, kjer je zaradi hudih poškodb umrl.

Demilitarizirano območje med Severno in Južno Korejo je ena najbolj strogo varovanih mej na svetu, sredi njega pa leži območje skupnega nadzora. To se pogosto uporablja za diplomatska srečanja med državama, je pa tudi priljubljena turistična točka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!