Diplomatski spor: Francija na posvet poklicala veleposlanika v ZDA in Avstraliji

Svet 18. Sep 202108:14 > 12:58 0 komentarjev
Jean-Yves Le Drian
Susana Vera/REUTERS

Potem ko so v sredo ZDA, Velika Britanija in Avstralija naznanile sklenitev strateškega zavezništva Aukus, je Francija včeraj na posvet poklicala svoja veleposlanika v ZDA in Avstraliji. Novo trilateralno zavezništvo namreč predvideva, da bo Avstralija od ZDA in Velike Britanije dobila tehnologijo za izdelavo podmornic na jedrski pogon, Francijo pa je vznemirilo to, da je s tem propadel že sklenjen dogovor z Avstralijo o gradnji konvencionalnih podmornic. 

Spomnimo, voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so v sredo napovedali sklenitev novega zavezništva v Indopacifiški regiji. Države bodo v času, ki ga zaznamujejo napetosti s Kitajsko, delile informacije na področju umetne inteligence in, denimo, podvodnih obrambnih zmogljivosti.

Avstralija bo prav tako postala sedma država na svetu, ki bo imela v lasti podmornice na jedrski pogon, navaja BBC. Tovrstne podpornice so znane po tem, da lahko pod vodo ostanejo dalj časa od konvencionalnih na dizel-električni pogon. Podmornice na jedrski pogon že imajo ZDA (68), Rusija (29), Kitajska (12), Velika Britanija (11), Francija (osem) in Indija (eno).

ZDA, Avstralija
Andrew Harnik/REUTERS

Odločitev Francije, da na posvet pokliče veleposlanika, pomeni doslej nevideno krizo v diplomatskih odnosih teh zahodnih držav. Francoski predsednik Emmanuel Macron se je po besedah francoskega ministra za zunanje zadeve Jean-Yvesa Le Driana odločil zaradi “izredne resnosti” zadeve.

Francosko podjetje Naval Group, ki izdeluje pomorsko vojaško opremo, in Avstralija sta namreč dogovor o izgradnji (resda konvencionalnih) podmornic podpisali leta 2016, vreden pa je bil več deset milijard ameriških dolarjev.

Na potezo Avstralije se je že odzval veleposlanik v Canberri Jean-Pierre Thebault. “Mislim, da je bila storjena velika napaka, zelo, zelo slaba obravnava partnerstva – ni šlo namreč za pogodbo, temveč za partnerstvo, ki naj bi temeljilo na zaupanju, medsebojnem razumevanju in iskrenosti,” je bil kritičen do avstralske vlade.

Francija se za posvet z veleposlanikom na Otoku ni odločila

Odločitev Pariza, da pokliče na posvet svoje veleposlanike, so v Canberri obžalovali. “Avstralija razume globoko razočaranje Francije z našo odločitvijo, ki smo jo sprejeli v luči naših jasnih in znanih interesov nacionalne varnosti,” so sporočili z avstralskega zunanjega ministrstva.

Odnosi med Avstralijo in Francijo so bili nazadnje tako skrhani leta 1995, ko je Avstralija na posvet poklicala svojega veleposlanika v Franciji, saj je nasprotovala nadaljnjim jedrskim testom, ki jih je Francija izvajala v Južnem Pacifiku.

Iz Washingtona pa so sporočili, da so pripravljeni na pogovore, s katerimi bi premostili razlike. “Upamo, da bomo v prihodnjih dneh nadaljevali razpravo o tem vprašanju na višji ravni, tudi na Generalni skupščini ZN prihodnji teden,” je v izjavi na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price. Francija je namreč za Belo hišo “pomembna zaveznica.”

Francija se medtem za posvet s svojim veleposlanikom na Otoku ni odločila – češ da je jasno, da se je Velika Britanija dogovoru z ZDA in Avstralijo pridružila iz oportunističnih vzgibov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!