Diskriminacija slovenščine: evropska poslanka Joveva pisala direktorju Appla

Slovenija 12. Jan 202317:14 8 komentarjev
Evropska poslanka Irena Joveva je pisala direktorju Appla
Evropska poslanka Irena Joveva. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Evropska poslanka Irena Joveva je pisala Timu Cooku, direktorju podjetja Apple, saj storitve, vsebine, naprave in sistemi podjetja Apple niso dostopni v slovenskem jeziku. Pozvala ga je k spremembi pristopa do enotnega digitalnega trga v Evropi.

Evropska poslanka Irena Joveva je v pismu izvršnemu direktorju podjetja Apple Timu Cooku pozvala k spremembi pristopa do enotnega digitalnega evropskega trga in k uporabi slovenskega jezika na njihovih napravah in operacijskih sistemih. Podjetje bi spoštovanje do slovenščine lahko razširilo na vse storitve, vsebine in naprave, meni poslanka.

V pismu je namreč Joveva izpostavila, da za razliko od pretočnih vsebin v okviru Apple TV+ preostale storitve, vsebine, naprave in sistemi podjetja Apple niso dostopni v slovenskem jeziku. Zato je pozvala k odpravi diskriminacije do jezikov z manj govorkami in govorci. Vse akterje, tudi podjetje Apple, k uporabi slovenskega jezika v Sloveniji zavezuje 20. člen zakona o javni rabi slovenščine, ki pravi, da mora “v elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah biti omogočena izbira slovenščine in upoštevan slovenski črkopis”, je zapisala Joveva.

Pri tem je navedla tudi, da je podjetje o kršenju zakonodaje glede slovenskega jezika večkrat opozorila tudi najvišja slovenska znanstvena in umetnostna ustanova – Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Kot je še navedla poslanka, naprave in operacijske sisteme podjetja Apple uporabljajo vse generacije slovenske družbe in so tako prikrajšane za celotno uporabniško izkušnjo ter diskriminirane zaradi nezmožnosti uporabe v maternem jeziku.

Podjetje je pozvala, da čim prej in brez izjem uvede možnost izbire slovenskega jezika na svojih napravah in operacijskih sistemih ter ponudi razširitve slovenskega jezika tudi na drugih področjih, kot sta denimo glasovna podpora in sinhronizacija.

Preberite še: Slovenka navdušila Apple: kaj ji je dejal prvi mož podjetja Tim Cook?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje