Do Pekinga kritičen hongkonški časnik Apple Daily se ukinja

Svet 23. Jun 202112:50 0 komentarjev
Apple Daily, Hongkong
Tyrone Siu/REUTERS

Zadnje poglavje v zgodbi časnika Apple Daily je bilo napisano minuli teden, ko so oblasti na podlagi zakona o nacionalni varnosti vdrle v redakcijo časopisa, aretirale šest visokih predstavnikov in zamrznile premoženje časnika.

Hongkonški prodemokratični tabloidni časnik Apple Daily je danes sporočil, da tiska svojo zadnjo izdajo, potem ko so oblasti na podlagi novega zakona o nacionalni varnosti zamrznile njegovo premoženje. Odločitev o ukinitvi časnika Apple Daily je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zadnji udarec svoboščinam Hongkonga.

Apple Daily je namreč že dolgo trn v peti Pekinga zaradi podpore hongkonškemu demokratičnemu gibanju in ostre kritike kitajskih voditeljev. Lastnik časnika Jimmy Lai je trenutno v zaporu zaradi sodelovanja na demokratičnih protestih. Je med prvimi, ki so jih obtožili na podlagi novega varnostnega zakona, ki je bil sprejet lani. Zakon kriminalizira dejanja – prevratništvo, odcepitev, terorizem in sodelovanje s tujimi silami –, ki bi jih lahko razumeli kot protikitajska.

Zadnje poglavje v 26-letni zgodovini omenjenega časnika je bilo napisano minuli teden, ko so oblasti na podlagi zakona o nacionalni varnosti vdrle v redakcijo časopisa, aretirale šest visokih predstavnikov in zamrznile premoženje časnika. To je končalo njegovo zmožnost za poslovanje in izplačevanje plač zaposlenim. Apple Daily je tako danes napovedal svojo ukinitev “zaradi upoštevanja varnosti svojih zaposlenih”. Časopis bo prenehal delovati ob polnoči, jutri pa bo izšla njegova zadnja številka, so napovedali pri časniku. Dodali so, da bo časnik na spletni strani vse posodobitve objav prav tako ustavil ob polnoči.

Apple Daily, Hongkong
Tyrone Siu/REUTERS

Sojenje 24-letniku, obtoženem terorizma

V Hongkongu se je sicer danes začelo sojenje 24-letnemu Tongu Ying-kitu, ki je bil, tako tiskovna agencija Reuters, kot prvi Hongkonžan obtožen po novem zakonu o varnosti, in sicer dveh kaznivih dejanj, terorizma in spodbujanja k odcepitvi. Tonga so obtožili, ker naj bi z motornim kolesom zapeljal v policijo in ob tem mahal z zastavo z napisom “Osvobodite Hongkong, revolucija našega časa”.

Tong je doslej prvi Hongkonžan, ki je obtožen nasilnega dejanja po omenjenem zakonu. Doslej so sicer obtožili več kot 60 ljudi, vključno z nekaterimi najbolj znanimi prodemokratičnimi aktivisti, a so njihova dejanja povezana s političnimi stališči ali govori, ki so jih oblasti opredelile kot nezakonite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!