Dodatne podrobnosti o veliki Europolovi akciji

Črna kronika 02. Mar 202214:48 > 15:26 0 komentarjev
Računalnik
PROFIMEDIA

V mednarodni preiskavi spolnih zlorab otrok na spletu so novozelandske oblasti s pomočjo Europola in policije enajstih držav, tudi slovenske, odkrile več kot 90.000 spornih spletnih profilov ter identificirale 100 osumljencev iz Evropske unije in aretirale 46 osumljencev z Nove Zelandije. Slovenski policisti so v preiskavi našli več kot 8.000 fotografij in posnetkov, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok.

Europol je sporočil nove podrobnosti o mednarodni preiskavi, v kateri so odkrili več deset tisoč spletnih profilov, katerih lastniki so posedovali in delili vsebino, ki prikazuje spolne zlorabe otrok. Slovenska policija je ugotovitve preiskave na območju Slovenije že predstavila. Januarja so opravili sedem hišnih preiskav pri osumljencih, ki bi lahko zakrivili kaznivo dejanje prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva. Osumljenci so stari od 16 do 57 let, med njimi je en tuji državljan. Za najhujša tovrstna dejanja kazenski zakonik predvideva tudi do osem let zaporne kazni.

V preiskavi so slovenski kriminalisti našli več kot 8.000 fotografij in posnetkov, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok, starih od tri in trinajst let. Niso pa identificirali nobenih slovenskih otrok, ki bi bili žrtev spolnih zlorab. Preiskava, v kateri sodelujejo z Europolom, še poteka, so za N1 povedali na Generalni policijski upravi.

Rešenih 146 otrok

Preiskava se je začela leta 2019, potem ko je ponudnik spletnih storitev poročal, da veliko uporabnikov njegovo platformo uporablja za izmenjavo zaskrbljujočih vsebin spolne zlorabe otrok, med njimi nasilnih zlorab dojenčkov in otrok. Pregled podatkov je vodil do odkritja 32 gigabajtov datotek, kar je primerljivo z 90 minutami videa.

Do zdaj je preiskava privedla do razkritja 836 primerov posedovanja in širjenja spornega materiala. Na Novi Zelandiji je bilo aretiranih 46 posameznikov, v EU so jih identificirali 100. S tem je preiskava posledično pred spolno zlorabo rešila 146 otrok, so sporočili Europol.

V dveh primerih v Avstriji in na Madžarskem je bilo ugotovljeno, da so osumljenci zlorabljali lastna otroka, ki sta bila stara šest in osem let. Druga preiskava v Španiji je pri osumljencu odkrila material, ki je prikazoval zlorabo otrok, pa tudi videoposnetke odraslih, ki so jih brez dovoljenja snemali gole ali v spolnih položajih. Veliko preiskav po EU še poteka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!