Spletne spolne zlorabe: policija odkrila 1.363 posnetkov, na njih tudi 3-letniki

Črna kronika 15. Feb 202210:53 > 13:49 0 komentarjev
digitalna komunikacija
Profimedia

Policija je včeraj opravila hišne preiskave pri sedmih osumljencih in našla skupaj 1.363 fotografij in posnetkov spolnih zlorab, na katerih so otroci, stari od tri do trinajst let. Vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na GPU Robert Tekavec je ob tem opozoril, da je trend porasta tovrstnih kaznivih dejanj skrb vzbujajoč. "Zavedati se moramo, da so na zaseženih gradivih pogosto žrtve tudi otroci iz našega okolja," je poudaril.

Kriminalisti Generalne policijske uprave (GPU) so v okviru preiskave včeraj opravili več hišnih preiskav. Kot so sporočili, so preiskovali sum storitve kaznivega dejanja prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva po kazenskem zakoniku, ki za najhujša dejanja predvideva tudi do osem let zaporne kazni.

Vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na GPU Robert Tekavec je na današnji novinarski konferenci predstavil nekaj podrobnosti preiskave.

Tekavec je povedal, da so v torek kriminalisti iz Ljubljane, Celja, Kopra in Kranja opravili hišne preiskave pri sedmih osumljencih. Iz prijav, ki jih je uprava prek tujih varnostnih organov prejela od ponudnikov informacijske tehnologije, so kriminalisti ugotovili, da so osumljenci prek platform, kot so Google, Facebook, Snapchat, Dropbox in Kik messenger, razširjali gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok oziroma otrok, zlorabljenih v spolne namene.

Osumljenci so po Tekavčevih besedah razširjali skupno 1.363 takšnih fotografij in posnetkov, na njih pa so otroci, stari od tri do trinajst let. Po doslej zbranih obvestilih na fotografijah in posnetkih ni slovenskih otrok, je še povedal. Vendar pa se po preučitvi vseh posnetkov in fotografij lahko izkaže drugače. Prav tako za zdaj niso ugotovili, da bi osumljenci gradivo izdelali sami – da bi torej sami zlorabljali otroke.

Osumljenci, med katerimi je tudi ena ženska, so stari od 16 do 57 let, med njimi je eden tuji državljan.

V zadnjih dveh letih že 48 hišnih preiskav

Tekavec je še povedal, da kriminalisti prejemajo prijave spletnih spolnih zlorab tudi iz tujine. V letu 2020, 2021 in v začetku leta 2022 so kriminalisti na podlagi prijav tujih ponudnikov informacijske tehnologije in tujih varnostnih organov v Sloveniji opravili že 48 hišnih preiskav in zasegli več kot 320 elektronskih naprav in nosilcev elektronskih podatkov. Doslej so tako našli več kot 111 tisoč posnetkov in fotografij, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok oziroma otrok, ki so izkoriščani v spolne namene, je še povedal Tekavec. Doslej so na posnetkih identificirali 57 slovenskih otrok, starih od 5 do 15 let. V nekaterih gre tudi za posnetke, ki so jih naredili otroci sami.

Tekavec je še poudaril, da statistični podatki kažejo skrb vzbujajoč trend porasta tovrstnih kaznivih dejanj. Žal se je razvil tudi svetovni trg posnetkov spolne zlorabe otrok, je opozoril.

V letu 2020 je policija obravnavala 150 tovrstnih kaznivih dejanj, v letu 2021 že 176. Preiskanost teh kaznivih dejanj je v zadnjem obdobju med 77 in 95 odstotki, a so nekatere preiskave dolgotrajne in še niso zaključene, je dejal Tekavec.

Najbolj uveljavljeni tisti, ki zlorabijo lastne otroke

Z večjim povpraševanjem po takšnih posnetkih se poveča tudi ponudba, s tem pa tudi število spolno zlorabljenih otrok, je opozoril. “Zavedati se moramo, da so na zaseženih gradivih pogosto žrtve tudi otroci iz našega okolja.”

Storilci za izdelavo takšnega gradiva včasih zlorabijo tudi lastne otroke in prav ti so v svetu spletnih zlorab otrok najbolj uveljavljeni, saj proizvajajo novo, še ne videno gradivo, je dejal Tekavec. “Ko se spolna zloraba posname in razširja po spletu, pa je škoda še večja. Žrtve morajo živeti v zavedanju, da jih bodo posnetki najhujših trenutkov njihovega življenja spremljali vse življenje in so na ogled tako rekoč komurkoli.”

Vse več je tudi prijav, ko kriminalisti ugotovijo, da so se otroci, stari pet let in več, sami posneli goli in tak posnetek objavili na družbenem omrežju. “Gre predvsem za otroke, ki imajo lastne pametne elektronske naprave in neomejen in nenadzorovan dostop do spleta,” je opozoril kriminalist. Ker si sami ne morejo še ustvariti lastnega računa na družbenih omrežjih, uporabljajo račune staršev ali pa jim starši ustvarijo račun, zato da bi imeli dostop do spletnih iger.

Otrok s tablico
Profimedia

Spletni predatorji na otroke prežijo tudi v spletnih klepetalnicah, na družbenih omrežjih in forumih, je še opozoril Tekavec.

Zanemariti ne smemo niti spletnih spolnih zlorab, ko so storilci sovrstniki, je dejal. Ti zaradi pomanjkanja osebne odgovornosti delijo fotografije svojih vrstnikov in jim s tem povzročijo veliko hudih posledic.

Tekavec je poudaril, da je preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj zelo zahtevno, saj splet omogoča anonimnost in šifriranje podatkov. Vse bolj se storilci tudi med seboj povezujejo, tudi mednarodno, in se opozarjajo, učijo, spodbujajo. Prav zato je po njegovih besedah ključno mednarodno sodelovanje preiskovalcev.

Starše pozval k nadzoru uporabe spleta

Starše je ob tem pozval, naj nadzorujejo otroke pri uporabi elektronskih naprav in spleta ter jih opremijo z znanjem, ki jim bo pomagalo, da se z zlorabami ne bodo nikoli soočili ne kot žrtve ne kot storilci. Poleg staršev so za preventivo odgovorni tudi drugi, ki imajo z otroki stike – vzgojitelji, učitelji …

“Predvsem pa moramo vsi odrasli otrokom dati jasno sporočilo: da smo jim vedno na voljo za pomoč in podporo, ne glede na to, kaj se jim je na spletu zgodilo. Včasih bo za razrešitev njihove stiske dovolj že pogovor z odraslim. Včasih pa se lahko v ozadju skrivajo že omenjena kazniva dejanja. Takrat je to treba naznaniti policiji,” je poudaril Tekavec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!