Dodik dan po srečanju s Putinom: BiH kot kolonija, EU kot vazal

Svet 24. Maj 202314:47 1 komentar
Milorad Dodik
Foto: PROFIMEDIA

Dan po tem, ko se je v Moskvi srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, se je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik udeležil še tamkajšnjega varnostnega foruma. Ob njegovem robu se je srečal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik se je v Moskvi udeležil varnostnega foruma, kjer je opozoril, da je Bosna in Hercegovina (BiH) postala kolonija, kjer se ne spoštuje zgodovine in mednarodnega prava.

Na forumu je dejal, da je bilo srbsko ljudstvo prva žrtev hegemonizma Zahoda. Obsodil je širjenje zveze Nato proti vzhodu in ponovno stopil v bran Moskvi ter upravičeval njeno invazijo na Ukrajino. “Nov izziv danes je prebujanje ideologije nacizma in fašizma, zlasti v Ukrajini, ki sta sprejeta kot orožje v boju proti Rusiji,” je dodal.

Prepričan je, da evropska varnostna arhitektura nikoli ne bo delovala avtonomno, saj se v okviru Nata na Evropo gleda zgolj kot čezatlantsko trdnjavo ZDA. Ob tem je tudi opozoril, da je EU postala vazal ZDA, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na varnostnem forumu v Moskvi so sodelovali predstavniki več kot 80 držav, večinoma iz Azije. Ob robu foruma se je Dodik srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, že v torek pa se je sestal s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Putin se mu je ob tem zahvalil za nevtralno stališče Banjaluke glede vojne v Ukrajini. “Hvaležni smo vam za vaše nevtralno stališče do dogodkov v Ukrajini. Le takšno stališče lahko pripelje do pozitivne odločitve. V vsakem primeru pa smo hvaležni za vašo zadržanost,” je dejal.

Dodik pa je izpostavil, da si Banjaluka želi sodelovanja z Rusijo na gospodarskem področju in da “ne sledi politiki, ki ima za cilj prevaliti krivdo samo na eno stran konflikta v Ukrajini”.

Vladimir Putin in Milorad Dodik
Alexey Filippov/SPUTNIK/REUTERS

Evropska komisija: Ohranjanje tesnih vezi nezdružljivo z evropsko integracijo

Na njegov obisk Moskve se je danes odzvala Evropska komisija, ki je ponovila, da je ohranjanje tesnih vezi z Rusijo nezdružljivo z evropsko integracijo. Ob tem je poudarila, da si želi, da bi bile vse kandidatke za članstvo v uniji zanesljive partnerke, ki cenijo skupna načela, vrednote, varnost in blaginjo, poroča N1 Beograd.

“Ne pozabimo, da je Putin tisti, ki ukazuje in nadzoruje množične kršitve Ustanovne listine ZN in človekovih pravic v Ukrajini, Rusija pa izvaja grozodejstva z nediskriminatornim uničevanjem kritične civilne infrastrukture, ropanjem ukrajinskega premoženja in ugrabljanjem otrok,” je še dodala komisija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje