Dodik predlagal deportacijo visokega predstavnika v BiH

Svet 09. Jun 202215:54 > 15:57 0 komentarjev
Milorad Dodik
Foto: F.Z./N1

Srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik je v sredo izjavil, da bi bilo treba visokega predstavnika v BiH Christiana Schmidta deportirati. Ta je v torek sprejel odločitev o financiranju oktobrskih volitev v BiH ter zagotovil rešitve za podobne primere v prihodnosti.

Potem ko je visoki predstavnik v BiH Christian Schmidt v torek sprejel odločitev o financiranju oktobrskih volitev, je srbski član predsedstva Milorad Dodik v sredo izjavil, da bi ga bilo treba deportirati, je poročal portal N1 Sarajevo.

Po mnenju vodje bošnjaških Srbov je Schmidt “absolutno neobstoječa oseba v smislu funkcije, ki se ji reče visoki predstavnik v BiH, in bi ga bilo treba deportirati v skladu z zakonom, ki se ukvarja s tujci v državi”.

Imenovanje nemškega politika za visokega mednarodnega predstavnika v BiH ni bilo zakonito, ker ga ni potrdil varnostni svet BiH, kakor je bila praksa z imenovanjem njegovih predhodnikov, je izpostavil Dodik. Dodal je, da bi bilo urad visokega mednarodnega predstavnika v BiH treba zapreti, saj je po njegovem mnenju prispeval tudi k temu, da je BiH padla v institucionalno krizo.

Schimdt je v sredo pozval predstavnike Hrvatov in Bošnjakov, da ob posredovanju Evropske unije rešijo volilne prepreke, da bi preprečili krizo in zagotovili nediskriminiranje konstitutivnih narodov.

Poudaril je, da je pozno za volilno reformo, a je mogoče storiti korak v izvajanju volilnih rezultatov.

“Veselilo bi nas, če bi se stranke dogovorile in našle dober kompromis,” je na novinarski konferenci poudaril Schmidt. Pojasnil je, da je v torek moral posredovati in sprejeti odločitev o financiranju jesenskih volitev, ker zanje niso zagotovili dovolj denarja.

Po njegovi odločitvi bo državna volilna komisija v BiH prejela 12,52 milijona konvertibilnih mark (6,41 milijona evrov) za izvedbo volitev 2. oktobra. Schmidt je sprejel tudi spremembe zakona o financiranju institucij BiH in volilnega zakona BiH.

Z njimi je “zagotovil trajne in sistemske rešitve za samodejno in neprekinjeno financiranje volitev pa tudi začasno financiranje v razmerah, kadar proračun BiH v prihodnosti še ne bo sprejet”.

Schmidt je dodal, da ni zadovoljen, ker je moral sprejeti to odločitev, s katero spreminja odločitev, ki jo je 6. junija sprejel svet ministrov BiH, ker “kaže na to, da politiki, ki so odgovorni za to, niso bili v stanju organizirati nečesa, kar je samo po sebi proceduralna stvar”.

Vlada BiH je 6. junija sicer podprla predlog državnega proračuna za leto 2022 in odobrila posojilo državni volilni komisiji v vrednosti 9,7 milijona konvertibilnih mark (4,9 milijona evrov) za izvedbo volitev, a je še vedno umanjkal del sredstev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!